Drempel blijft voor Poolse werknemers

Het is nog niet vanzelfsprekend dat Poolse werknemers na toetreding van hun land tot de Europese Unie volgend jaar tot de Nederlandse arbeidsmarkt worden toegelaten....

Van onze verslaggever Frank Poorthuis

Die boodschap had minister-president Balkenende maandag tijdens zijn bezoek aan Polen voor de Poolse premier Miller. De Polen willen graag dat het vrije verkeer van personen direct na toetreding plaatsvindt en Balkenende heeft hun toegezegd dat Nederland daar in principe positief tegenover staat.

Hij maakte echter het voorbehoud voor een notitie die later dit jaar door staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken over de kwestie wordt opgesteld, ook op verzoek van de Tweede Kamer. De leidraad voor Rutte zijn de strenge toelatingscriteria van de Unie zelf.

Balkenende was zeer te spreken over de ontvangst in Polen, dat in 2002 onder meer door uitspraken van toenmalig VVD-fractieleider Zalm ernstig ging twijfelen aan steun van Nederland voor toetreding tot de EU. Hij sprak naast Miller met president Kwasniewski.

Het bezoek geldt ook als voorbereiding op het Europees voorzitterschap dat Nederland in de tweede helft van volgend jaar gaat bekleden. De lucht is geklaard, vindt hij. 'Er was een uitstekende sfeer. We zijn het niet op alle punten eens met de Poolse regering, maar het is goed om argumenten uit te wisselen.'

In november heeft de Europese Commissie een tussenrapportage over de problemen die verschillende landen hebben bij toetreding tot de EU. Voedselveiligheid is een van de punten waarop Polen naar verwachting nog niet aan alle eisen voldoet.

Balkenende wilde niet op de rapportage vooruitlopen en dus ook niet zeggen of Nederland een beroep op de Europese Commissie zal doen om zogeheten vrijwaringsclausules in werking te stellen. Die maken voorbehouden mogelijk op de toetreding voor enkele specifieke gebieden, zoals de voedselveiligheid.

Balkenende heeft, zo maakte hij duidelijk, er wel bij Miller en Kwasniewski op gewezen dat afspraken moeten worden nagekomen. 'Ik hecht aan zorgvuldigheid', aldus de premier. Daarmee houdt hij de dreiging van voorbehouden nog wel in stand.

Balkenende heeft in Miller en Kwasniewski wel medestanders gevonden voor zijn pleidooi om in de Europese grondwet een verwijzing naar de joods-christelijke traditie van Europa op te nemen. Hij toonde zich daar gisteren opgetogen over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden