Dreigingsniveau Brussel onverwacht verlaagd

Een meevaller voor de Belgische hoofdstad: onverwacht is het dreigingsniveau voor een terreuraanslag in Brussel donderdagavond verlaagd van niveau 4, het hoogste niveau, naar niveau 3. Eerder had de regering aangekondigd dat dreigingsniveau 4 nog zeker tot na het weekeinde van kracht zou blijven.

Ana van Es
Een agent in Auvelais, naast een busje met een doodskop Beeld belga
Een agent in Auvelais, naast een busje met een doodskopBeeld belga

Begin deze week kwam het openbare leven in Brussel tot stilstand na waarschuwingen van inlichtingendiensten en de politie over een dreigende terreuraanslag. Waarom dit gevaar plotseling geweken lijkt, wordt niet bekendgemaakt. 'De dreiging blijft ernstig, maar is volgens de veiligheidsdiensten niet meer zeer nabij', was het enige wat de Belgische premier Charles Michel erover kwijt wilde.

Nu de dreiging afneemt, worden de extreme veiligheidsmaatregelen in Brussel afgebouwd. De metro gaat vanaf vrijdagochtend weer volgens de gewone dienstregeling rijden. Militairen en politieagenten - vaak gemaskerd en zwaarbewapend - die de afgelopen dagen in groepjes de straten bewaakten, blijven weliswaar rondlopen, maar wel in 'aangepaste' aantallen.

Het nieuws over het verlaagde dreigingsniveau komt na twee dagen van politieke discussie over de precieze ernst van de terreurdreiging. Het begon met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon die tegenover de Vlaamse televisiezender VTM suggereerde dat dankzij de extreme veiligheidsmaatregelen een aanslag verijdeld is in Brussel. 'De plannen waren concreet', aldus Jambon. Er waren 'serieuze aanwijzingen dat er op een bepaalde plaats op een bepaalde tijd een aanslag gepland was.'

Militairen en een straatmuzikant in Brussel Beeld photo_news
Militairen en een straatmuzikant in BrusselBeeld photo_news

Op slot

Maar donderdag ontstond ophef toen bleek dat het Belgische Openbaar Ministerie dit bericht niet wilde bevestigen. Dat er een aanslag verijdeld zou zijn, is 'achteraf gewoon niet waar', zegt John Crombez, fractievoorzitter van oppositiepartij Socialistische Partij Anders (SPA) in verschillende Belgische media. Hij noemt de veiligheidsmaatregelen 'politiek gemotiveerd'.

De Belgische hoofdstad is in de greep van terrorisme sinds blijkt dat drie daders van de aanslagen in Parijs mogelijk afkomstig zijn uit de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. De nog voortvluchtige Salah Abdeslam, wiens broer zich in Parijs opblies, is nog steeds niet terecht. Abdeslam krijgt volgens minister van Justitie Koen Geens waarschijnlijk hulp van anderen om uit handen van de autoriteiten te blijven. 'Als iemand zo lang in zijn eentje op de loop is, wordt hij snel gevat, terwijl het lastiger is iemand te vinden die niet alleen is.'

Zaterdagavond belandde Brussel in een voor Europa buiten oorlogstijd ongekende situatie: de stad ging op slot na een waarschuwing van het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging, een overlegorgaan van Belgische inlichtingendiensten en politie. Winkels, cafés en musea in het centrum van de stad bleven in het weekeinde en maandag veelal dicht. Ook scholen en kinderopvangcentra sloten hun deuren, maar heropenden woensdag onder politiebewaking.

Het bestuurlijk versnipperde België lijdt internationale reputatieschade als gevolg van de omstreden 'lockdown' die de hoofdstad deze week lamlegde. Zo omschreef The New York Timeshet land dinsdag op de voorpagina als 's werelds rijkste 'failed state' en bovendien een 'knooppunt van terreuractiviteit'.

Een lokale supermarkt waar een man zou zijn gearresteerd bij een anti-terreur-actie Beeld getty
Een lokale supermarkt waar een man zou zijn gearresteerd bij een anti-terreur-actieBeeld getty

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden