Update

Dreiging uit buitenland blijft het grootst

De belangrijkste terroristische dreiging tegen Nederland komt nog steeds uit het buitenland. Moslimextremisten buiten de landsgrenzen zien Nederland als een legitiem doelwit, vooral vanwege de door hen gevoelde islambeledigingen in ons land.

ANP/Redactie
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. © ANP Beeld
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. © ANP

De afgelopen maanden zijn er op internationale jihadistische websites berichten verschenen, met opgeroepen tot geweld tegen Nederland of Nederlandse personen. Toch blijft het dreigingsniveau 'beperkt', staat in het nieuwe dreigingsbeeld dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uit de nieuwe analyse blijkt dat de dreiging van moslimextremisten in Nederland nog steeds gering is. Moslimstrijders die in Nederland wonen doen wel nog steeds pogingen om strijdgebieden in het buitenland te bereiken.

Slechts een enkeling slaagt daarin en weet vervolgens daadwerkelijk aansluiting te vinden bij jihadistische netwerken, zo blijkt uit het nieuwe dreigingsbeeld gemaakt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTb), Erik Akerboom.
De aanslagen in Noorwegen laten volgens de NCTb zien dat binnenlandse terroristische dreiging in westerse landen niet alleen wordt bepaald door een moslimextremistische achtergrond. Ook andere overtuigingen kunnen zich vertalen in terroristisch geweld, aldus Akerboom. Hij wijst naar de aanslagen van Anders Behring Breivik in Noorwegen, waarbij voor het eerst in Europa tientallen mensen werden gedood door iemand die zich beroept op hoofdzakelijk anti-islamitische, anti-multiculturele en anti-linkse denkbeelden.'

De NCTb stelt vast dat er ook in Nederland en andere West-Europese landen sprake is van steun voor de ideeën van Breivik. 'Het nieuwe element is de gewelddadige vertaling', aldus Akerboom.

Er zijn volgens hem nu in Nederland geen concrete aanwijzingen dat er bereidheid is om terroristisch geweld te plegen om ideeën 'als die door Breivik zijn verwoord'. 'Het kan echter niet worden uitgesloten dat de ideeën en daden van Breivik een inspiratie kunnen zijn voor verwarde eenlingen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden