Dreiging rond de dood van Babak

Babak (16) werd afgelopen zaterdag in Amersfoort doodgeschoten. Hij nam het op voor een vriend. Tijdens de stille tocht was er woede: waarom greep de politie niet eerder in?...

Van onze verslaggever Michiel de Hoog

De problemen van de grote stad lijken nu ook naar Amersfoort te zijn gekomen. Een 16-jarige jongen werd afgelopen zaterdag doodgeschoten. En nu zouden zijn vrienden dreigen de 19-jarige dader en zijn maten dood te schieten.

‘Waar krijgen die kinderen toch die pistolen vandaan?’, vraagt Amersfoorter Sören zich af. ‘What’s going on?’

Hij staat bij snackbar Swoopy aan de Utrechtsestraat. Daar zou dinsdagavond de stille tocht beginnen voor Babak, die zaterdagmiddag werd doodgeschoten door de 19-jarige S. Zou, want op het laatste moment werd deze afgeblazen door burgemeester Van Vliet.

De politie had aanwijzingen gekregen die erop wezen dat er ‘vuurwapens tegen willekeurige, aanwezige deelnemers zouden worden gebruikt’, aldus korpschef Van den Berg. Eerder op de dag was er een inval bij vrienden van Babak, waar een vuurwapen, delen van een vuurwapen, een kruisboog en twee nep-wapens werden gevonden.

Het afblazen van de tocht mislukte. Honderden woedende bezoekers kwamen toch, en de vader van Babak sprak op de plek waar zijn zoon werd doodgeschoten. ‘Nooit, nooit, nooit meer geweld’, zei hij.

Zijn kind was de afgelopen maanden betrokken geraakt bij een ruzie om een meisje. Een van zijn vrienden was de ex van de huidige vriendin van verdachte S.. De twee jongens hadden al maanden ruzie. Babak zou het voor zijn vriend hebben opgenomen.

Zoals ook afgelopen zaterdag, toen Babak en zijn vrienden S. in een drukke winkelstraat tegenkwamen. Er was een opstootje, S. trok een pistool en schoot. Hij bekende de volgende dag.

Daarna volgden bedreigingen en geruchten elkaar in hoog tempo op, nadat Babaks vrienden maandag al wraak hadden gezworen in het AD/Utrechts Nieuwsblad.

‘Er is nog steeds een dreiging’, zegt politiewoordvoerder Thomas Aling. ‘Het is nog onbekend waar de bedreigingen vlak voor de tocht vandaan kwamen. In elk geval niet uit de hoek van Babak. Want waarom zou je schieten tijdens een tocht die je zelf organiseert?’

De tocht maakte duidelijk dat de boosheid van Babaks vrienden niet alleen de dader geldt, of de vriendin van S., die met haar familie na bedreigingen is ondergedoken. De woede richt zich ook op politie en justitie. Want had niet veel eerder kunnen worden ingegrepen in het conflict tussen de jongeren?

De politie zegt dat ze heeft gereageerd op de signalen die zij ontving: twee aangiften van mishandeling, beide door verdachte, S. Hij zei te zijn mishandeld door de ex van zijn vriendin, de vriend van Babak. Een onderzoek werd stopgezet wegens gebrek aan bewijs, het andere loopt nog.

Ook een meisje deed aangifte, omdat ze werd lastiggevallen door S., en omdat hij een vuurwapen zou hebben. Het bezit kon niet worden aangetoond.

‘Hierop hebben we gereageerd’, zegt Aling. ‘Ongetwijfeld speelde er meer, maar van ruzies doen mensen niet snel aangifte. En dan kunnen wij ook niets doen.’

Daarnaast werd Babaks vriend veroordeeld voor mishandeling en stalken van zijn ex. De vader van het meisje had daarom het voornemen om de stille tocht te verstoren, maar na overleg met de politie heeft hij daar toch van afgezien.

Vanmiddag wordt Babak begraven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden