Dreiging en verzoening in speech Kim Jong-un: nucleaire knop staat klaar, maar Winterspelen is optie

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de knop om nucleaire wapens in te zetten op zijn bureau klaar staan, en 'de gehele Verenigde Staten liggen binnen het bereik'. Dat zei Kim tijdens zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak op de Noord-Koreaanse televisie.

null Beeld afp
Beeld afp

De VS kunnen daarom volgens hem nooit meer een oorlog tegen Noord-Korea beginnen. 'Dat is geen dreiging, maar een feit', aldus de Noord-Koreaanse leider. Hij zei de wapens alleen in te zetten 'als de veiligheid in het geding is'. Hoewel Kim benadrukte hoe belangrijk het is om de spanningen in de regio terug te dringen, kondigde hij aan dat het zijn land zich het komende jaar zal richten op de massaproductie van kernkoppen en ballistische raketten.

De woorden van Kim kunnen niet zomaar als grootspraak worden weggezet. In zijn eerdere nieuwjaarstoespraken kondigde hij ook zaken aan die vervolgens uitkwamen. Vorig jaar bijvoorbeeld zei hij dat Noord-Korea een intercontinentale raket zou ontwikkelen die het volledige grondgebied van de Verenigde Staten kan bereiken, en dat is hem inderdaad gelukt.

In november riep de Noord-Koreaanse leider zijn land nog uit tot een 'volledige kernmacht', nadat Pyongyang met succes een nieuwe raket had gelanceerd die in theorie New York of Washington zou kunnen bereiken. Veel experts twijfelen er aan of Noord-Korea de technologie in huis heeft om deze raketten van een kernkop te voorzien, maar zeker is dat het regime in korte tijd grote stappen heeft gemaakt met zijn wapenprogramma.

Ramkoers

De nucleaire bedrijvigheid bracht Noord-Korea deze nazomer op ramkoers met de internationale gemeenschap en in het bijzonder met de VS, Zuid-Korea en Japan. De Amerikaanse president Trump dreigde tegenover de Verenigde Naties met de 'totale vernietiging' van Noord-Korea als de VS zichzelf of haar bondgenoten moeten verdedigen tegen de raketlanceringen. Hij doopte Kim Jong-un tot 'Rocket man' (raketman) die op 'een zelfmoordmissie' is.

In zijn nieuwjaarstoespraak zei Kim dat zowel Noord- als Zuid-Korea zijn best moet doen om een vreedzame omgeving te scheppen op het Koreaanse schiereiland. Daarom zou hij overwegen om in februari een delegatie naar de Olympische Spelen in Pyeongchang in Zuid-Korea te sturen, want dat zou een 'goede mogelijkheid zijn om de eenheid van onze mensen te laten zien', zei hij. 'Diplomaten van beide landen moeten snel over deze mogelijkheid praten'.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in had eerder al gezegd dat de deelname van Noord-Korea zal bijdragen aan de veiligheid van de Spelen van Pyeongchang. Vorige maand stelde hij voor dat de regeringen in Seoul en Washington grootscheepse militaire oefeningen uitstellen tot na de Spelen.

De taal van het Koreaconflict is hard en persoonlijk
De stevige taal van Donald Trump en Kim Jong-Un gooit olie op het vuur in een toch al ingewikkeld conflict. Moeten we angstig worden van deze verharding van het debat?

The New York Times mocht langskomen in Noord-Korea. Het werd geen geruststellend bezoek
Een kernoorlog overleven? In Noord-Korea geloven ze zelfs in de overwinning, schrijft Nicholas Kristof, die het geïsoleerde land bezocht

Een kleine kernoorlog is opeens niet ondenkbaar
Terug van weggeweest: kernwapens. Een wereldwijde nucleaire oorlog is misschien niet realistisch, een kleine kernoorlog des te meer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden