Dreigende strop voor Defensie

De ontwikkeling van het pantservoertuig Boxer door de Britse, Duitse en Nederlandse defensie-industrie dreigt spaak te lopen doordat de Britten overwegen eruit te stappen....

Van onze verslaggeefster

De Boxer is een van de pantservoertuigen die de YPR in 2007 moeten vervangen, zo is het plan.

Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie kreeg vorige maand tijdens de luchtvaartbeurs op Le Bourget bij Parijs van zijn Britse collega Lord Bach te horen dat Groot-Brittannië het project heroverweegt.

Nederland, waar machinefabriek Stork deelnemer is, steekt 113 miljoen euro in de ontwikkeling van de Boxer, ook wel Gepantzertes Transport Kraftfahrzeug (GTK) genoemd. Het grootste deel van dat bedrag is inmiddels verbruikt. De prototypes van de GTK zijn klaar en worden uitgetest.

De Britten zouden zich aan het project willen onttrekken omdat ze het pantservoertuig te groot en te zwaar vinden. Zij baseren die stelling op ervaringen tijdens de oorlog in Irak. Uiterlijk begin augustus hakt het Britse leger de knoop door.

Volgens een woordvoerder van Van der Knaap is niet zeker dat Nederland ook uit het project stapt als de Britten er mee stoppen. 'Dat hangt erg af van wat Duitsland doet en of de ontwikkeling dan door twee landen bekostigd kan worden.'

De Nederlandse landmacht wil de Boxer in vijf versies aankopen; waaronder een genie-uitvoering, een commandovoertuig en een vrachtvoertuig. In totaal zijn er 359 Boxers nodig. Er is op de begroting van het ministerie van Defensie 434 miljoen euro gereserveerd voor de aankoop van het pantservoertuig.

Momenteel heeft het leger 1600 YPR-pantservoertuigen in gebruik. Deze moeten op den duur worden vervangen door de Boxer, de lichtere pantserwagen Fennek en een infanterie-gevechtsvoertuig.

Defensie laat weten dat er zo nodig wel alternatieven voor de Boxer bestaan, maar dat de landmacht juist dit voertuig had gekozen omdat zij daarmee goed uit de voeten zou kunnnen bij acties 'hoger in het geweldsspectrum'. Eveneens kan het pantservoertuig gemakkelijk langere afstanden afleggen.

'Het is de bedoeling in de toekomst afhankelijk van de missie waaraan Nederland deelneemt, een mix van zware en lichtere voertuigen mee te nemen. De Boxer is een voor de bemanning zeer veilig voertuig dat goed te pas komt als er van geweld sprake kan zijn. Wij zouden dan ook graag zien dat de ontwikkeling doorgaat', aldus Defensie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden