Dreigende overstroming: evacuatie in Groningen

In het Noorden van het land hebben vrijdag opnieuw bewoners hun dorp moeten verlaten uit vrees voor een dijkdoorbraak. De 800 bewoners van de Groningse dorpen Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post brachten de nacht door bij vrienden, familie of in een hotel. In Friesland wordt 700 meter aan dijken verzwaard.

AMSTERDAM - Veertig bewoners, met name boeren, hebben vooralsnog geweigerd het noodgebied in Groningen te verlaten. Zij gaven geen gehoor aan een oproep van de burgemeester tot vertrek. Als de dijk doorbreekt, komt het water mogelijk 2 meter hoog te staan.


Ook is gisteren de evacuatie begonnen van duizenden koeien en schapen uit het gebied. Een deel werd ondergebracht in boerderijen in Friesland. Na een oproep van de Land- en Tuinbouworganisatie Noord boden stalhouders uit de wijde omtrek ruimte aan voor de dieren.


Een F-16 van de Nederlandse luchtmacht maakte vrijdagmiddag opnamen van de dijken langs het Eemskanaal en het Winschoterdiep, waar de doorbraken dreigen. Met infraroodcamera's waarmee ook bermbommen in Afghanistan worden opgespoord, werd het binnenste van de dijken zichtbaar. Aan de hand van de foto's kunnen de waterschappen zien waar de dijken zwak zijn.


De bewoners en vakantiegangers die donderdagavond het eiland De Burd in de buurt van het Friese dorpje Grou verlieten, krijgen pas maandag te horen of ze terug kunnen. Voorlopig is de situatie door het hoge water en de zwakke dijken kritiek, zegt Veiligheidsregio Friesland.


In de naburige polder Tolberter Petten, waar gisteren een doorbraak dreigde, bleek het gevaar vrijdag geweken. De waterschappen konden 's middags eindelijk weer water uit de gezwollen rivieren de zee in pompen. Een tijd lang was dat niet meer mogelijk, doordat het zeewater hoger stond dan het binnenwater.


In Dordrecht zakte het water vrijdag tot normaal peil. Donderdagnacht hadden de buitendijkse bedrijventerreinen van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht en de historische binnenstad van Dordrecht te kampen met overstromingen door het hoge waterpeil in de rivieren. Van tientallen woningen stroomden de kelders onder. De brandweer hielp vrijdag met leegpompen.


Het waterpeil van de grote rivieren wordt scherp in de gaten gehouden. De Maas en de Rijn bereiken naar schatting begin volgende week hun hoogste punt, door de overvloedige regenval in de Ardennen.


In Brabant en Limburg werden vrijdag extra maatregelen genomen, maar de verhoogde rivierwaterstand zal naar het zich laat aanzien niet tot problemen leiden. Wel moeten boeren langs de Waal, IJssel en Rijn hun vee weghalen uit de uiterwaarden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden