Dreigende Mississippi

BEREND JAN BOCKTING

De titel The Big Easy verwijst naar de bijnaam van de stad New Orleans, waar Dennis Quaid een inspecteur speelt die wel raad weet met de corrupte praktijken van het lokale politiekorps. Een vertegenwoordigster van het Openbaar Ministerie (Ellen Barkin in een gedenkwaardige rol) doet onderzoek naar alle illegale activiteiten, met als gevolg dat de hoofdpersonen tegenover elkaar komen te staan. Privé kunnen ze het daarentegen steeds beter met elkaar vinden. Tussen de twee broeit het al snel net zo als in de moerassen waaruit de cajunmuziek klinkt. Jim McBride tekende in 1987 voor de regie van deze sterke actiethriller, waarin erotische spanning een grote rol speelt. New Orleans is het ideale decor: veel donkere stegen, straatrumoer en muziek, en op de achtergrond altijd de dreigende Mississippirivier.

The Big Easy (Jim McBride, 1987)

BBC 1, 1.10-2.50 uur.

De filmcommissie van de staat Louisiana liet de makers van The Big Easy volledig hun gang gaan terwijl ze in New Orleans filmden. Toen bleek dat de film gaat over corruptie binnen het lokale politiekorps werd de commissie heftig bekritiseerd

Django

(Sergio Corbucci, 1966) De Italiaanse filmer Sergio Corbucci werd afgelopen zomer door Quentin Tarantino omschreven als de 'spirituele godfather' van zijn in januari te verschijnen Django Unchained, een southern over een slaaf die in opstand komt tegen een plantage-eigenaar. Corbucci deed op zijn beurt inspiratie op bij westernmeester Sergio Leone, die twee jaar voor Corbucci's Django met A Fistful of Dollars het spaghettiwesterngenre op de kaart zette, westerns die veel gewelddadiger en onvoorspelbaarder waren dan hun Amerikaanse soortgenoten. In Django, een schoolvoorbeeld van het genre, krijgt een loner (Franco Nero) het in een spookstadje aan de stok met een Ku-Klux-Klan-achtige bende en met een stel Mexicaanse bandieten. Nog zo'n archetype: Django kiest geen partij in de strijd - hij is niet overduidelijk goed of slecht. Met zichtbaar veel plezier gemaakte film, waarop meer dan dertig vervolgen, remakes en variaties werden gemaakt. Leuk voor de liefhebbers: Franco Nero, 71 jaar inmiddels, speelt straks een klein rolletje in Tarantino's Django Unchained.

ARD, 1.35-3.08 uur.

Hostage

(Florent Emilio Siri, 2005) Doorsnee-actiethriller waarin onderhandelaar Bruce Willis, nadat hij zich heeft teruggetrokken in een rustig stadje, toch weer geconfronteerd wordt met een gijzeling, en daarbinnen zelfs met nog een gijzeling. Die ingewikkelde premisse is de grootste verdienste van de film, die richting het eind hopeloos ontspoort. Toch moest Hostage de film worden die de destijds 50-jarige Willis weer als actieheld op de kaart zou zetten. De film kan worden uitgelegd als een zoektocht naar verlossing - die van Bruce Willis zelf, een alleenstaande vader met een imagoprobleem. Het is duidelijk waar de acteur zijn antwoorden zoekt. Onder aanzwellende muziek en met opwellende tranen in de ogen komt hij met ontbloot bovenlijf tevoorschijn uit een vuurzee, een klein kind in zijn armen. Willis smoort zijn twijfels in pathos, dat ontaardt in een even lachwekkende als treurige vertoning.

RTL 7, 20.30-22.40 uur.

Dinner for Schmucks

(Jay Roach, 2010) Jay Roach maakte een Amerikaanse versie van de beroemde Franse klucht Le diner de cons (1998). Met Steve Carrell als idioot die door een ambitieuze zakenman (Paul Rudd) voor een vernederend diner wordt gestrikt. Minder venijnig dan het origineel, maar met hilarische bijrollen en Carell en Rudd als perfect op elkaar ingespeeld duo.

Veronica, 20.30-22.50 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden