Dreigend tekort aan scholen havo/vmbo-t

AMSTERDAM - De grootste problemen bij de aanmeldingen voor het voortgezet onderwijs in Amsterdam worden niet bij het vwo verwacht, zoals de afgelopen vijf jaar, maar bij havo en vmbo-t (theoretische leerweg, vergelijkbaar met mavo).


Volgens de laatste opgave van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling dreigt voor deze schooltypen een tekort aan zeshonderd plekken. Het vwo-aanbod in Amsterdam is toegenomen doordat er twee scholen bijkwamen: het Hyperion Lyceum in Noord en het Exellius in Zuidoost.


Bij dit laatste schooltype verplaatst zich het probleem. Het St. Nicolaaslyceum en het Fons Vitae blijken hun havo-afdelingen vooral open te stellen voor kinderen met een havo/vwo-schooladvies, en niet voor kinderen met een 'gewoon' havo-advies. Dit uit vrees voor een slechte beoordeling door de onderwijsinspectie. Onderwijswethouder Lodewijk Asscher noemt dit 'ondenkbaar'.


Leerlingen van groep 8 krijgen deze week hun Cito-score, waarna ze zich definitief bij een middelbare school kunnen inschrijven. De slechte aansluiting tussen wat ouders vragen en wat scholen bieden, vaak herkenbaar aan lotingen voor de populaire scholen, kreeg de laatste jaren vooral aandacht in Amsterdam. Maar het probleem speelt ook in 't Gooi en steden, zoals Utrecht en Haarlem.


Volgens de stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam, die al jaren ijvert voor genoeg onderwijsaanbod voor uiteenlopende wensen, beschermt de wet de scholen te veel als zij hun populariteit opvijzelen door de capaciteit laag te houden.


De VSA bepleit dan ook een wetswijziging met het doel ouders meer invloed te geven op toewijzing en aantal plekken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden