'Dreigen met weglopen is chantage van verwende apen'

De ingezonden brieven van vrijdag 10 november.

Unilever aan de Weena in Rotterdam. Beeld anp
Unilever aan de Weena in Rotterdam.Beeld anp

Dividendbelasting

Als beginnend docent leer je dat een leerling straffen vaak niet effectief is en tegengesteld gedrag oproept. Nog dubieuzer is dreigen met straf om het gewenste gedrag af te dwingen. De betreffende leerling wordt daardoor juist in een heldenrol geduwd.

Deze simpele lessen zijn niet besteed aan ons nieuwe kabinet en de vier regeringspartijen. Shell, Unilever en nog een paar grote bedrijven dreigen met weglopen als ze hun zin niet krijgen. Pure chantage van verwende kinderen. Experts die ingezet worden bij gijzelings- en ontvoeringszaken weten dat je nooit op dit soort dreigementen moet ingaan.

Mensen die beleggen doen dit meestal met geld dat ze 'over' hebben. Een dividendbelasting van 15 procent is daarom allerredelijkst, zeker anno 2017 waarin de beurzen weer tot grote hoogten worden gestuwd. 1,4 miljard weggeven aan beleggers en bedrijven en tegelijkertijd niet 100 miljoen voor de thuiszorg of wijkverpleging op de begroting kunnen vrijmaken, is beschamend. Als bezorgde burgers verliezen we van een kabinet dat niet weet dat dreigen ongewenst gedrag is van verwende apen.

Reinier Ligtenberg, Nijmegen

Derk Jan Eppink

Derk Jan Eppink sluit zijn column af met de zin '... omdat de gefrustreerde media ook wanhopig naar lucht schreeuwen'. Toch wil Eppink zijn stukjes nog steeds in die gefrustreerde media presenteren.

Het probleem met Eppink is dat hij het niet zo nauw neemt met de waarheid. Hij schrijft dat Marietta Slomka in het ZDF-journaal een persoonlijke tirade tegen Trump houdt. Slomka zegt, vrij vertaald: de vraag is hoe Trump zich bij de G20 gedraagt. Het is als bij een familiefeest waarbij de familie zich afvraagt of die opvallende oom zich gedraagt of dat hij het feest laat ontploffen. Bij Trump is alles mogelijk. Hij is niet conservatief maar eerder een vrije radicaal, die dingen doet en zegt die naast de normale gedragsregels liggen en niet stroken met de waardigheid van zijn ambt. Tot zover de tirade volgens Eppink.

Je kunt Marietta Slomka smalend een presentatrice noemen. Slomka studeerde economie, internationale politiek en is journalist voor de ZDF.

H. Offermans, Schinveld

Wien Neerlands Bloed

In haar artikel 'Misbruik geschiedenis niet voor nationalisme' zegt historicus Leonieke Vermeer dat het vroegere volkslied 'Wien Neêrlandsch bloed in de aders vloeit,/ Van vreemde smetten vrij' het niet slecht zou doen bij 'hedendaags (extreem-)rechts'. Verderop noemt zij Tollens' tekst onomwonden een 'Blut und Boden'-versie, waarin 'tolerantie ver te zoeken' is.

Hendrik Tollens schreef deze tekst kort na de Franse overheersing (1795-1813) en in dit licht betekent 'van vreemde smetten vrij' niet veel meer dan 'bevrijd van overheersing'.

Anno 2017 kan een zinsnede als deze snel onaangename associaties oproepen. Er gemakzuchtig een 'Blut und Boden'-etiket op plakken, getuigt echter - en zeker voor een historicus - van weinig historisch besef.

Gé Vaartjes, Boskoop

Opluchting

Wat een opluchting woensdagochtend toen ik de Volkskrant uit mijn brievenbus haalde en zag dat de hele voorpagina over een BN'er ging. Anders had ik wel kunnen denken dat er toch iets belangrijks in de wereld gebeurd was terwijl ik sliep. Goed voor de losse verkoop, neem ik aan?

Susan Parren, Heelsum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden