Dreigement Karzai: westerse militairen niet meer immuun

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gedreigd om de immuniteit van westerse militairen in te trekken als zij nog in het land blijven na 2014. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor toekomstige militaire missies in Afghanistan.

VAN ONZE CORRESPONDENT NATALIE RIGHTON

KABUL - De VS trokken eerder alle militairen terug uit Irak toen de autoriteiten daar besloten dat Amerikaanse soldaten voortaan na misstappen voor een lokale rechtbank moesten verschijnen. Het ligt in de lijn der verwachting dat de VS ook in Afghanistan nooit zullen toestaan dat eigen soldaten voor een shariarechtbank komen te staan.

Het Nederlandse ministerie van Defensie wil niet zeggen of het in Afghanistan blijft als eigen militairen daar geen immuniteit genieten. 'Er is nu geen sprake van militaire inzet na 2014 in Afghanistan en we gaan niet speculeren over scenario's', stelt een defensiewoordvoerder.

De internationale coalitiemacht ISAF trekt volgens plan ruim 100 duizend gevechtsmilitairen eind 2014 terug. Enkele duizenden NAVO-militairen blijven achter om Afghaanse veiligheidstroepen te trainen.

President Karzai staat onder grote binnenlandse druk om de immuniteit van buitenlandse militairen in zijn land op te heffen. Zo riepen lokale politici in maart van dit jaar op om een Amerikaanse schutter in Afghanistan te berechten die een bloedbad zou hebben aangericht door zeventien onschuldige dorpelingen te vermoorden in Kandahar. Tot grote woede van Afghanen is de vermoedelijke dader echter afgevoerd naar de VS. Ook na koranverbrandingen door militairen was er veel binnenlandse druk om 'Amerikaanse daders' voor het Afghaanse gerecht te slepen.

In een officiële verklaring stelt president Karzai dat hij aan secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO heeft meegedeeld dat 'het volk van Afghanistan zijn eigen regering mogelijk niet zal toestaan om immuniteit te verlenen aan buitenlandse militairen'. Het volk zou volgen Karzai zelfs 'overwegen om het strategisch partnerschap' met de VS op te zeggen.

Ingewijden vermoeden dat het zo'n vaart niet zal lopen. Karzai heeft westerse troepen hard nodig. Vooral om te blijven betalen voor het Afghaanse veiligheidsapparaat dat straks zelfstandig tegen de Taliban moet vechten. Indien de salarissen ophouden, zal het Afghaanse leger binnen een mum van tijd deserteren en zal Karzai niet in het land kunnen blijven wonen. De VS en de NAVO zullen harde eisen kunnen stellen in ruil voor het betalen van die salarissen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden