Dreig je te verzanden in gepieker over geld? Denk dan: 'joert'

Ik weet dat het allang geen crisis meer is, maar wie, zoals ik, toch nadenkt over financiële doemscenario's - als dat je hobby is, geef je die niet zo snel op - heb ik een tip. Lange tijd was het mijn tip, en die heb ik hier ook weleens gegeven, om als je dreigde te verzanden in gepieker over geld, aan het steekwoord 'joert' te denken.

Het viel me een paar jaar geleden namelijk op dat veel mensen door het verlies van hun baan of de gedwongen verkoop van hun huis in een joert beland waren. Nou ja, niet veel, maar ik hoorde het in mijn omgeving toch zeker twee keer. Twee mensen die ik via via kende en die in Nederland in een Mongolische ronde tent met een schoorsteengat waren gaan wonen: ik vond dat best veel. Statistisch gezien.

Dus mompelde ik tijdens nachtelijk gepieker over hypotheken en pensioenen vaak 'joert' tegen mezelf. En dat hielp. Ik kon altijd nog een joert kopen (een joert kost op Marktplaats 5.000 euro) en een standplaats op een camping nemen en misschien ook zelfvoorzienend worden, enfin, dat zou ik dan wel weer zien. Meestal viel ik bij het woord zelfvoorzienend in slaap.

Dit is allemaal een omslachtige manier om te vertellen dat ik de laatste tijd vaak aan Fred Teeven denk in de nacht.

Als ik lig te woelen en te malen, zie ik ineens heel helder Fred Teeven op mijn netvlies, die, zoals u weet, na zijn ontslag buschauffeur in Haarlem is geworden. Hij is na zijn vertrek uit de Tweede Kamer niet mokkend in een hoek gaan zitten, hij heeft niet geprobeerd om geld weg te slepen in het circuit van adviezen en besturen, of nou ja, dat bleek niet te lukken. Dus heeft hij de opleiding tot buschauffeur gevolgd en een baan als buschauffeur in Haarlem gekregen. Die bus bestuurt hij drie dagen per week, al zal iedereen hem herkennen als Fred Teeven en al zal hij daar vast ook elke dag minstens tien opmerkingen over krijgen.

Fred is voor mij de verpersoonlijking van de tering naar de nering. Vorige week zat Mark Rutte bij hem als passagier in de bus. Mark zat op de krantenfoto te glimmen en te lachen op de eerste stoel achter Fred, maar Fred keek gewoon stuurs voor zich uit, zoals een buschauffeur dat hoort te doen. Hij deed niet ouwe-jongenskrentenbroodachtig, nee, Mark Rutte was zijn passagier, hij was de chauffeur.

Daar heb ik veel respect voor.

Dus in plaats van dat ik tegenwoordig geruststellend 'joert' tegen mezelf fluister, fluister ik 'Fred' of 'Fred Teeven'.

Je kunt het ook combineren, dus dat je een Fred Teeven doet én in een joert gaat wonen. Maar zo ver hoeft het voor de meeste mensen vast niet te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden