Drehmanns, Dorrestein, Verdonschot

En dan hier nog het verhaal van de Afghaanse meisjes met een broek aan, een Zweedse thriller, een Almeerse roman en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

De Vlaamse neurowetenschapper Jan Lauwereyns (1969), die in Japan woont en werkt, won twee jaar geleden de VSB Poëzieprijs. Zijn nieuwe bundel Theorie van de rondworm (Koppernik; euro 15,-) bestaat volgens de uitgever uit één gedicht 'over dansen, wormen, een snackbar die Het Geheim heet en vooral over de gevolgen van een onbewuste, onbedoelde beweging'. Andermaal een aanwijzing dat Lauwereyns een veelzijdig man is.

Voor zijn tiende roman De brand in alles (Marmer; euro 19,95) verplaatste Peter Drehmanns zich in de Nederlandse locatiescout Bram Kiezel, die in en rond Brussel zoekt naar goede plekken voor een film. De schrijver heeft zijn liefde voor dit deel van België, die begon toen hij als jongen vakanties doorbracht bij zijn Brusselse oma, eindelijk kunnen onderbrengen in een roman. De eerste zin geeft niet meteen vertrouwen in het welslagen van de onderneming: 'Het eerste wat Bram Kiezel zag toen hij Helst binnenreed was een gipsen Christus-aan-het-kruis wiens onderbenen verdwenen waren.'

null Beeld
Beeld

Behalve non-fictietitels over zanger Denvis en de voormalige verslavingsgoeroe Keith Bakker schrijft Nieuwe Revu-columnist Leon Verdonschot ook romans. In Alles van elkaar (Thomas Rap; euro 17,90) reizen drie mannen naar Thailand om een muziekoptreden bij te wonen en om hun dertigjarige vriendschap te vieren. Maar al voor hun vertrek komt de trip onder spanning te staan, doordat de geliefde van een van hen hun e-mails heeft ondergeschept. 'Alles stond erin, in die mailboxen van ons', en dat betekent foute boel.

Amsterdam staat in brand, in de thriller Decode (Luitingh-Sijthoff; euro 19,95) van de Zweedse scenarioschrijver Fredrik T. Olsson (1969), vertaald door Tilly Schepel: 'Het begon als een krater van roet en aarde aan de noordkant van het Amstelpark. Daar was het vliegtuig op de grond gekomen.' Wat ooit vlucht 601 naar Los Angeles was geweest, ligt in stukken te smeulen, tot in de Scheldebuurt aan toe. En dit is niet het enige, want ook in Berlijn en Stockholm vinden gruwelen plaats. Aan cryptoloog William Sandberg de opdracht om een gecodeerde boodschap te ontcijferen, voordat de hele mensheid het loodje legt.

De Zweedse onderzoeksjournaliste en Pulitzerprijs-winnaar Jenny Nordberg draagt haar boek op aan 'alle meisjes die hebben bedacht dat ze harder konden rennen en hoger konden klimmen als ze een broek aanhadden.' Want over meisjes met broeken aan gaat De verborgen meisjes van Kabul - Verhuld protest in Afghanistan (Atlas Contact; euro 24,99); alleen dragen de meisjes uit Nordbergs boek die broeken niet omdat ze veel lekkerder zitten dan een jurk, maar omdat hun ouders hen daarmee vermommen als jongen. Dat doen die ouders omdat een zoon een gezin meer aanzien geeft dan een dochter. De verborgen meisjes van Kabul ligt vanaf maandag in de winkel; binnenkort in Sir Edmund een interview met de auteur.

null Beeld Leon Verdonschot
Beeld Leon Verdonschot
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

Leibomen, plasbermen en melkstoepen. Tiendwegen, vloeivelden en bellenplanten. Het zijn welluidende historische begrippen die aan de orde komen in Oogst van de veenlandschappen (Peredour; euro 34,90), een overvloedig kijk- en leesboek op groot formaat, waarin Hilde E.A. Huizinga de cultuurhistorie van de Nederlandse veengebieden en de daar ontwikkelde beheertechnieken (van rietteelt en turfwinning tot waterbeheer en stratenbouw) uitgebreid in kaart brengt. Om uren in te bladeren - net als in de voorgangers: Oogst van rivieren en kust en Oogst van de zandlandschappen. In voorbereiding is een deel over het Heuvelland.

'Als ik in de afgelopen anderhalf jaar wel zou hebben gedronken en nooit naar de glasbak zou zijn gegaan, dan zouden er nu vijfhonderd lege wijnflessen in mijn schuurtje liggen en tweeduizend lege Westmalle-flesjes', aldus dichter-performer-schrijver Erik Jan Harmens (1970), die eerder met Rick de Leeuw een briefwisseling schreef over hun beider scheiding. In de korte prozafragmenten van Hallo muur (Lebowski; euro 19,95) doet Harmens verslag van zijn leven 'tot op de bodem', gevolgd door zijn herrijzenis.

Als gastschrijver van Almere verbleef Renate Dorrestein vorig jaar een paar maanden in een tuinhuis aldaar, en daarna nog in de Filmwijk en in Almere Haven. Daar deed ze de inspiratie op voor haar roman Weerwater (Podium; euro 19,50), waarin ze Nederland van de kaart laat vegen, op Almere na, waar vijfduizend vrouwen overblijven, en een paar ontsnapte mannelijke gevangenen. Een moderne apocalyps. Achterin spreekt Dorrestein haar dank uit aan haar naaste familie, 'die in het belang van de literatuur het loodje moest leggen - wat ik ze pas durfde te vertellen toen Weerwater af was'.

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden