Drees kan blijven draaien in zijn graf

De SP had het standbeeld van Drees een bord omgedaan: ‘65 blijft 65’. Tot groot ongenoegen van de PvdA-jongeren...

Van onze verslaggever Ron Meerhof

DEN HAAG Het standbeeld van Willem Drees op het Haagse Buitenhof is ontdaan van het bord dat er al een paar weken hing: ‘65 blijft 65’, de slogan van de SP in de strijd tegen verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.

‘De SP heeft het opgehangen en wij hebben het losgeknipt’, zegt voorzitter Mohammed Mohandis van de Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA. ‘Drees is van ons. Daar moet de SP met zijn tengels van afblijven.’

Volgens de SP heeft de PvdA zijn toenmalige leider en invoerder van de Algemene ouderdomswet ‘bij het oud vuil gezet’ door toe te stemmen in verhoging van de AOW-leeftijd. Drees zou zich in zijn graf omdraaien.

‘Daar zijn we kwaad over. We nemen het de SP kwalijk’, zegt Mohandis. ‘Drees zou zich juist in zijn graf omdraaien als hij zou merken hoe hij politiek misbruikt wordt door de SP en de PVV.’ Naast de SP is ook de partij van Geert Wilders mordicus tegen verhoging van de AOW-leeftijd.

‘Al bij de invoering in de jaren vijftig heeft Drees gezegd dat die leeftijd op enig moment zou moeten worden aangepast’, zegt Mohandis. ‘Wat wij nu doen is precies in zijn geest, juist om dit systeem van solidariteit ook op de langere termijn overeind te kunnen houden.’

Mohandis overweegt nog wat hij met het bord doen zal. ‘Terugsturen maar, denk ik. Wat moet ik er hier mee?’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden