Dream School is een mooi, hoopgevend programma

Van BN'ers op televisie kun je je afvragen wat ze daar doen. Bij Dream School imponeert Lucia Rijker.

Lucia Rijker. Beeld Wim Kluvers
Lucia Rijker.Beeld Wim Kluvers

Soms vergeet je even dat er zoiets bestaat als de BN'er, maar gelukkig is er dan de televisie, die altijd net precies op dat moment een programma uitzendt waarin die beroepsgroep in het zonnetje wordt gezet. Ze beoordelen een broodje dat is gesmeerd door iemand met een beperking (Downtown dinner), rossen over gevaarlijke wegen (De gevaarlijkste wegen van de wereld), hollen in ingewikkelde spelvormen over Malta (Beste vrienden), zoeken een mol (Wie is de mol?), praten over het zoeken naar een Mol (Moltalk) of laten zich strategisch onder elkaar zakken (De slimste mens). BN'ers kunnen alles. Wat zouden we zonder ze moeten?

Nou, er zijn mensen die daar ideeën over hebben.

BN'ers & schoolverlaters

Neem de briefschrijver bijvoorbeeld die in de topbrievenrubriek (dankzij de antwoorden, welteverstaan) 'Lieve Eus' in de Varagids deze week een vriendelijke suggestie doet. Alle bekende landgenoten kunnen een eiland in de Pacific aanschaffen en zich daar vestigen. Tja. Dan Geert Luden, adviseur crisisbeheersing. Die schreef woensdag een stuk voor Het Parool onder de kop 'Stop misbruik van de Bekende Nederlander'. Spijtig dat zijn brief vol stond met zinnen als 'Het spekt in elk geval hun portemonnee', want er valt natuurlijk veel voor te zeggen om in verwarrende tijden zo vaak als mogelijk te kiezen voor een specialist ter zake in plaats van een usual suspect. Of, in de woorden van een adviseur crisisbeheersing: schoenmaker, blijf bij je leest.

Vermoedelijk heeft Luden woensdag het nieuwe NTR-programma Dream School laten schieten. Daar krijgen zestien schoolverlaters namelijk les van uiteenlopende BN'ers, van Patricia Steur tot Peter R. de Vries. De leiding van de school is in handen van de ex-bokswereldkampioene Lucia Rijker en van Eric van 't Zelfde, een 'onorthodoxe' (zeg maar botte) wonderdokter voor slechte scholen. Van 't Zelfde hanteert slechts een regel: je gedraagt je.

Dat bleek voor sommige leerlingen een hele klus.

Wilders-dwaallicht

Ondanks die eeuwige BN'ers wier kunnen geen grenzen kent, en ondanks de wonderlijke rol van Van 't Zelfde, is Dream School een mooi, hoopgevend programma. Dat komt door de imponerende Rijker, en door leerlingen als de gemotiveerde Tess en door een meisje als Thicia, die tijdens de les politiek (docent: de tegen de klippen op glimlachende Jack de Vries) Wilders-dwaallicht Demi ('Als je de snelweg op rijdt, zijn er al ik weet niet hoeveel auto's. Gewoon lekker de grenzen sluiten') welbespraakt en kalm van repliek diende: 'Ik vind het gewoon leuk om iemand anders z'n mening te horen en te proberen te begrijpen, ook al ben je het er misschien niet mee eens.'

Tot slot: soms kan het onduidelijk zijn of je nu een BN'er voor je hebt of niet. Bij twijfel: googelen. In Dream School deed Demi dat met de uiterlijke kenmerken van gastdocente Inez Weski. Op de vraag of ze wist van wie ze les ging krijgen, antwoordde ze tevreden: 'Ik weet het. Inez Whisky.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden