Drastische beurt voor smerige rode loper

‘Inspecteur De Cock is met pensioen en Blonde Greet is dood. Wie zijn er voor deze iconen uit het romantische verleden in de plaats gekomen?...

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Vragen die het Amsterdamse stadsbestuur zichzelf stelt in Grenzen aan de handhaving – Nieuwe ambities voor de Wallen. Dit is een van de voornaamste notities die ten grondslag liggen aan het vandaag te presenteren offensief tegen de vergaande verloedering van de Wallen en de aanpalende ‘rode loper’ van de hoofdstad, de route van het Centraal Station tot aan de Munt.

Het antwoord op de vragen kan niet verrassen: Zwarte Joop is afgelost door keiharde maffia en gezellig is het allang niet meer op de Wallen, waar dronken Britten, vooral in het weekeinde, het beeld bepalen en waar gedwongen prostitutie eerder regel dan uitzondering lijkt te zijn.

(artikel gaat verder onder de video)

]]>

De onlangs opgerolde Turkse bende die collectief borstvergroting en abortus op vrouwen liet uitvoeren en weerspannigen met honkbalknuppels bewerkte waarna ze in koud water werden ondergedompeld, is vooralsnog het afschrikwekkendste voorbeeld van de misstanden in de bekendste rosse buurt van Nederland.

Maar ook op het Damrak, een klein deel van de Dam en in toenemende mate op het Rokin is het mis.

Afgezien van de tijdelijke ravage ten behoeve van de Noord-Zuidlijn (het Rokin ligt nog vier jaar langer open) zal het begrip ‘rode loper’ voor een stad zelden zo misplaatst zijn geweest als voor Amsterdam: monumentale panden die leeg staan, merkwaardige winkels, smoezelige herbergen en andere verdachte horeca – hun enige functie, het witwassen van crimineel geld, druipt ervan af. Hetzelfde geldt voor populaire winkelstraten in dezelfde buurt.

Het stadsbestuur, onder leiding van burgemeester Cohen en initiatiefnemer wethouder Asscher, ziet slechts één, drastische oplossing: het gehele postcodegebied 1012 moet op de schop.

De presentatie van ‘Plan 1012’ is vandaag niet ten stadhuize, maar in Hotel Krasnapolsky. Een compliment voor de hoteldirectie, die haar vertrouwen in het plan zal uitspreken met een investering ter plekke van 120 miljoen euro.

Het coalitieplan is in feite een drietrapsraket, waarvan Cohen afgelopen vrijdagavond het eerste deel onthulde. De raamprostitutie wordt teruggedrongen tot bepaalde zones (‘zonering’) waar souteneurs slechts toegang krijgen met een vergunning (door de gemeente pas af te geven nadat is gebleken dat de betreffende pooier geen strafblad heeft). De dames zelf mogen niet jonger zijn dan 21 jaar.

Het weren van pooiers lijkt overbodig, gezien het al bestaande verbod (sinds 2000) op uitbuiting van vrouwen. In de praktijk blijken souteneurs echter niet of nauwelijks te vervolgen wegens het uitblijven van de noodzakelijke aangifte (door de prostituee). Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt Cohen in zijn juridisch complexe voorstel de wet aan te scherpen.

Het tweede deel van het plan behelst de zorg en opvang van prostituees en drugsverslaafden in het gebied. De vrouwen krijgen meer opvang en het aantal voorzieningen voor junks zal worden teruggebracht.

Voor een junkvrije zone is succes vereist van het voornaamste en kostbaarste deel van ‘Plan 1012’: de complete sanering van het entreegebied. Wordt het niet te saai? Asscher: ‘Natuurlijk niet. Wij kiezen voor chic en louche. Spannend, maar wel bonafide.’

Amsterdam wil de 'rode loper' van Centraal Station naar Dam aanpakken, inclusief de omliggende Walletjes. (Remy Jon Ming - de Volkskrant) Beeld
Amsterdam wil de 'rode loper' van Centraal Station naar Dam aanpakken, inclusief de omliggende Walletjes. (Remy Jon Ming - de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden