Drank

Waar hij vandaan kwam, heeft hij nooit willen zeggen, maar rond 1670 dook hij op in de buurt van Middelburg, en daar maakte hij onmiddellijk zoveel indruk dat ik er vandaag nog over kan vertellen....

Een bizarre verschijning moet hij zijn geweest, niet in de laatste plaats omdat deze dakloze uitzonderlijk begaafd was in de klassieke letteren. Homerus, Vergilius en hele delen van Cicero kende hij uit het hoofd. Soms amuseerde hij zichzelf en zijn publiek met het vertalen van krantenberichten in het Latijn, op rijm. Hij kreeg geleerde betrekkingen aangeboden, maar nam die niet aan. Liever voorzag hij in zijn levensonderhoud door scharen te slijpen en de schoorstenen van Middelburg te vegen. Hij had slechts één zwakheid, en op zekere avond in februari 1673 werd Bacchus hem fataal: dronken viel hij in een sloot en hij stikte in de modder. Kortom, een sympathieke verschijning, die Beronicius.

Er zou een mooie studie te schrijven zijn over drank en letteren, van Bartholomeus Abba tot Gerard den Brabander en Jacques Gans. Een spiritueel boek. Poot, Bredero, Daniël Heinsius - onze letterkunde is rijk aan fijngestemde drankorgels, en over het algemeen wordt dat als een aanbeveling gezien.

Een uitzondering is Dirck Buysero. Die schreef een vilein grafschrift voor Beronicius: 'Hier ligt een wonderlyke Geest,/ Die leefde en stierf gelijk een Beest./ Hy was een misselyke Sater:/ Hij leefde in wyn en stierf in Water.

Ik vond dat nogal een misselyke streek van Buysero, niet erg collegiaal. Daarom las ik met genoegen dat een jaar of twintig later Buysero zelf flink aan de drank is geraakt. De geschiedenis herhaalt zich dan, niet tot in de sloot, maar wel in het grafschrift. Jakob Zeeus schreef dat Buysero 'gelyk een zwyn zich wentelde in den plas van 't heilloos druivesap: een poel waarin zyn geesten verdronken zyn'.

Toen hoorde ik een holle schaterlach. Het was Beronicius, want het was een lach in het Latijn.

Ed Schilders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden