Drankje voor vlucht kost KLM-pursers baan

AMSTERDAM - Een glas wijn en een glas bier voor een vlucht van Johannesburg naar Amsterdam heeft twee cabinemedewerksters van KLM de baan gekost. Dit heeft de kantonrechter maandag bevestigd. Een herroepingsverzoek van het tweetal - een senior purser en een purser - werd afgewezen.


De kantonrechter pleitte de KLM vrij van bedrog in deze zaak, die tot veel beroering heeft geleid onder het cabinepersoneel. De raadsman van de twee is van plan in hoger beroep te gaan en een getuigenverhoor te houden.


Hoewel ze niet achter de knuppel zitten, geldt voor cabinepersoneel een strikt drankverbod vanaf tien uur voor het begin van een vlucht. Dit betekent dat bij een vroege vlucht de avond ervoor al tijdig met het drinken van alcohol moet worden gestopt. En als een vlucht in de late avond plaatsvindt, kan onder lunchtijd evenmin worden gedronken.


Dit tweetal had de leiding over het cabinepersoneel bij een vlucht van Johannesburg naar Amsterdam op 21 maart vorig jaar. Ze hadden negen uur voor de vlucht op een terrasje elk een glas gedronken. Een collega had hen betrapt en daar melding van gemaakt. Het tweetal betoogde bij monde van hun advocaat dat de gezagvoerder hiervan voor het begin van de vlucht op de hoogte was. Hij legde hun geen verbod op en liet hen ook geen blaastest doen. De gezagvoerder ontkent dat. Hij zegt dat het tweetal had beweerd dat ze om 12.30 uur hadden gedronken, terwijl het in werkelijkheid 16.00 uur was.


De twee vrouwen hebben respectievelijk 32 en 20 jaar bij de KLM gewerkt en kunnen op een excellente staat van dienst bogen. Ze hebben ook meteen na afloop van de vlucht een bekentenis afgelegd. 'Zij waren in de veronderstelling dat de captain ook het eerlijke verhaal zou vertellen', aldus hun advocaat Willem van der Meer de Walcheren. Uiteindelijk zijn ze ook niet ontslagen vanwege het alcoholgebruik maar vanwege een vertrouwensbreuk.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden