Dramatische verlaging pensioen ambtenaar dreigt

De pensioenen van 2,8 miljoen werkende en gepensioneerde ambtenaren worden in 2014 met 14 procent verlaagd als de zogeheten berekeningssystematiek niet wordt aangepast. De korting volgt op de aangekondigde korting met 0,5 procent in april volgend jaar.

Beeld ANP

Dit blijkt uit een vertrouwelijke, interne notitie van het ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en semi-ambtenaren zoals onderwijzers, agenten en militairen. In de notitie becijfert het ABP hoeveel het moet korten in de huidige berekeningssystematiek (de berekening van de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen, red.). 'Voor ABP kunnen deze kortingen (in 2013 en 2014) oplopen tot zo'n 10 á 15 procent.'

De korting met 0,5 procent in 2013 was al bekend, waardoor de korting in 2014 kan uitkomen op 14,5 procent. Uitgaande van een gemiddeld pensioen van 10 duizend euro per jaar komt de korting in 2013 neer op 3,50 euro per maand in 2013 en zo'n 100 euro per maand in 2014.'

De Nederlandsche Bank
Het ABP en de andere pensioenfondsen die met dezelfde problemen worstelen, overleggen nu naarstig met het ministerie van Sociale Zaken en de toezichthouder op de pensioenfondsen, De Nederlandsche Bank. Het gaat dan vooral om de manier waarop de rente waarmee de fondsen rekenen gedefinieerd wordt. Het ministerie van Sociale Zaken verwacht niet dat dit overleg voor de verkiezingen op 12 september is afgerond.

De pensioenfondsen willen snel duidelijkheid. In het najaar moeten zij de pensioenpremies voor 2013 vaststellen. Verlaging van de pensioenen in 2014 moet volgens de regels bovendien een jaar tevoren, dus dit najaar, aangekondigd. Als de korting doorgaat, is de koopkracht van de ambtenarenpensioenen in 2014, na jaren bevriezing en beperkte verhogingen, in totaal bijna een kwart lager dan de bedoeling was.

Werkenden krijgen, als er niets verandert in de rekenwijze, naast de verlaging van het toegezegde pensioen ook een forse verhoging van de pensioenpremie voor hun kiezen. 'De premies zouden bij 17 grote fondsen gemiddeld circa 28,5 procent omhoog gaan', aldus de notitie.

Desastreus
Bij het ABP moet de premie zoals het er nu uitziet met 24,6 procent omhoog. Daarboven komt nog een 'herstelopslag' van 5 procent waardoor de premiestijging uitkomt op 29,9 procent. Dit zou desastreus uitpakken voor de economie, zo becijfert het ABP. Die zou hierdoor 1,1 procent krimpen, de werkgelegenheid zou afnemen met 1,8 procent. Het legt een extra beslag van 1,4 procent op de overheidsfinanciën omdat de overheid als werkgever het grootste deel van de pensioenpremie betaalt.

Het ABP wijt de problemen volledig aan de aanhoudend lage rente, waarmee de fondsen mee moeten rekenen. 'Sinds het uitbreken van de crisis eind 2007 is de risicovrije rente gedaald van vijf naar 2 procent', schrijft het ABP. Daardoor daalde de zogenoemde dekkingsgraad van circa 140 procent in 2007 naar zo'n 90 procent nu.

Als een pensioenfonds genoeg geld in kas heeft om alle pensioenen uit te betalen, dan is de dekkingsgraad 100 procent. Maar een dekkingsgraad van 105 procent is het minimum doordat een extra buffer moet worden aangehouden. Het ABP had eind juli een dekkingsgraad van 91 procent. Na jarenlange 'herstelplannen' moet het fonds eind 2013 in één klap naar 105 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden