Dramaserie ER blijkt realiteit te benaderen

Zembla: ER in het echt (VARA). Nederland 3, 23.10 uur...

MARIJN VAN DER JAGT

De artsen zijn lelijker en de patiënten zien er slechter uit, maar dat is dan ook het enige verschil met de Amerikaanse dramaserie ER. Zembla zendt vanavond een documentaire uit over het Cook County Hospital in Chicago, het ziekenhuis dat model stond voor de populaire dramaserie van Steven Spielberg. Met deze documentaire toont maker Edmund Coulthart aan dat de fictie van ER de werkelijkheid verontrustend dicht benadert.

Amerikaanse dramaseries laten een steeds hectischer beeld zien van de dagelijkse praktijk in ziekenhuizen, politiebureau's of advocatenkantoren. Een politieserie als Hill Street Blues werd indertijd geprezen om het realisme dat uit de beelden sprak. Snel en wendbaar camerawerk, gehaaste dialogen, veel bedrijvigheid in de gangen en op de achtergrond van een scène - Hill Street Blues liet de chaos op zo'n politiebureau terugkomen in de gekozen vertelvorm.

Maar vergeleken bij ER is het bij Hill Street Blues, dat momenteel op TV10 wordt herhaald, een uiterst trage bedoening. Bij ER liggen leven en dood pas echt dramatisch dicht bij elkaar. De kijker wordt meegesleept van hoogtepunt naar hoogtepunt. De spaarzame rustige dialoogscènes betekenen altijd stilte voor de storm. Want daar klappen de deuren van de Emergency Room alweer open en wordt er een nieuw slachtoffer op een brancard binnengereden.

Veel beelden uit de documentaire ER in het echt zullen de kijkers van de dramaserie bekend voorkomen. 'One, two, three', roept het medisch personeel gezamenlijk als de binnenkomende patiënt moet worden overgetild op een ziekenhuisbed. Maar het slachtoffer is geen kundig geschminkte figurant, en dat maakt het kijken naar deze beelden tot een compleet andere ervaring. Deze man staat er waarschijnlijk heel slecht voor, is het commentaar van een arts bij een man met een steekwond die bij binnenkomst nog veel praats heeft. Zienderogen verslechtert zijn conditie, en dat proces blijkt in een dramaserie toch moeilijk na te bootsen.

Maar het meest indrukwekkend aan deze documentaire is de grote hoeveelheid slachtoffers die dagelijks het Cook County Hospital wordt binnengereden. Nuchter doet een arts verslag van de werkzaamheden, wat neerkomt op een gruwelijke opsomming van neergeschoten of neergestoken jongeren. Haar commentaar: 'Dat is wel gemiddeld voor een vrijdag, en de avond is nog jong.' Het feit dat er in ER om de zoveel minuten een slachtoffer binnenkomt, heeft dus niet te maken met de voortjagende snelheid van het televisiedrama, maar alles met de realiteit. De artsen van het Cook County Hospital leveren een ongelijke strijd tegen de stijgende criminaliteit in Chicago. De daders en de slachtoffers worden steeds jonger. 'De afgelopen vijf jaar is de gemiddelde leeftijd van de patiënten met vijf jaar naar beneden gegaan', zegt een arts aan het slot. Dat hij lelijker is dan de romantische dokters uit ER, doet er dan niet meer toe.

Marijn van der Jagt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden