Drama: Night train to Lisbon ***

Kabbelt voort als een lome voorjaarsdag in een mediterrane stad.

DOOR FLOORTJE SMIT

De Europese Unie zou nog wat kunnen leren van Night Train to Lisbon. De Deen Bille August verfilmde de bestseller van Zwitser Pierre Mercier in Portugal, met rollen voor - onder anderen - de Brit Jeremy Irons, de Franse Charlotte Rampling en de Duitse Martina Gedeck.

Het laat zien hoe soepel Europeanen kunnen samenwerken en kunnen komen tot een resultaat dat keurig en beschaafd is, mijlen verwijderd van verhitte gemoederen en spanningen.

In de film raakt een uitgebluste, bleke Zwitserse professor (Irons) zo in de ban van een filosofisch Portugees boek, dat hij in een opwelling in de nachttrein naar Lissabon stapt. Een persoonlijke queeste is het dus, doorspekt met filosofische vragen, al komen die, zeker als ze zoals hier in een voice-over worden uitgesproken - niet goed uit de verf.

Een stuk interessanter wordt het als hij op het spoor komt van de tragische driehoeksverhouding die de motor blijkt achter zijn levensveranderende boek: het verhaal van een aantal jonge revolutionairen die leefden en liefhadden in de tijd dat de idealen groot waren en de politieke belangen niet minder.

Voor die reconstructie dwaalt Irons door de straten van Lissabon - hier een dorp dat altijd baadt in vriendelijk licht en waar iedereen elkaar lijkt te kennen - en reist hij heen en weer met een pontje. Om telkens dezelfde mensen te bezoeken, die hem steeds een nieuw brokje informatie geven - voor de kijker ontvouwt het verhaal zich via flashbacks.

Ergens kun je je niet aan de indruk onttrekken dat een en ander sneller had gekund als de betrokkenen gewoon hun hele geschiedenis in een keer hadden verteld of als de professor een beetje had doorgevraagd. Maar aan de andere kant kabbelt het ook wel lekker voort, zo zonder grote stroomversnellingen, als een lome voorjaarsdag in een mediterrane stad.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden