Drama King of Devil's Island ***

Anno 1915 was een klein vergrijp al voldoende reden om er jarenlang te worden weggestopt: het Noorse jeugdetentie-eiland Bastøy. Kruimeldiefjes, vond je er, die waren betrapt op een greep in de kerkcollecte. Zo niet de in de openingscène van King of Devil's Island per boot arriverende vers-veroordeelde Erling (Benjamin Helstad). 17 jaar oud, gehard door een bestaan als harpoenier op een walvisjager, en met een veel ernstiger vergrijp op zijn geweten dan zijn mede-gevangenen.


Wie zich houdt aan de strenge regels van eiland-gouverneur (Stellan Skarsgård) bouwt langzaam aan een weg naar de buitenwereld. Wie tegenwerkt wacht slaag, of de isoleercel. Erling behoort tot die laatste categorie. Van gezag van de bewaarders of de intimidatie van de met het regime meewerkende voorbeeldgevangenen is hij niet onder de indruk.


De Noorse regisseur Marius Holst, die met zijn film in eigen land meerdere filmprijzen won, baseerde zich op een waargebeurd voorval: de keer dat Noorse militairen het vuur openden op minderjarige gedetineerden, die in opstand waren gekomen tegen het regime. Machtmisbruik tiert welig op het eiland in de film, maar het hoofdpersonage Erling is niet zonder meer begaan met zijn medegevangenen. Langzaam bouwt hij een vriendschap op met een wél met het regime meewerkende gevangene Olav. Twee heel verschillende jongens, die elkaar nodig hebben. In hun vriendschap legt Holst de kern onder zijn drama: een repressief regime versla je niet alleen. Wie zich zoals Erling te star opstelt, wordt genekt. Wie te ver mee buigt zoals Olav verliest zichzelf. King of Devil's Island schuwt het melodrama niet, maar kan bogen op sterk spel van de gehele cast. Ook in beeld weten de makers de sfeer van beklemming en afzondering mooi invoelbaar weer te maken. Blauwgrijs en uitgebeeld oogt het eiland, een godverlaten plek aan het einde van de wereld. BB


Met Trond Nilssen, Benjamin Helstad, Stellan Skarsgård. In 10 zalen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden