'Drama Hongarije door vluchtelingen die niet meewerken'

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto heeft de kritiek op vluchtelingenpolitiek van zijn land van de hand gewezen. 'We hebben in Boedapest een dramatische situatie omdat sommige vluchtelingen, als het gaat om vingerafdrukken of het maken van een foto, niet mee willen werken met de Hongaarse overheid', aldus Szijjarto. De minister vergaderde vrijdag met zijn collega's van de andere EU-landen in Luxemburg.

Redactie
Vluchtelingen voor het Keleti-station in Boedapest. Beeld epa
Vluchtelingen voor het Keleti-station in Boedapest.Beeld epa

Szijjarto doelt op de situatie rond het Keleti-station in Boedapest, dat volledig is overstroomd door vluchtelingen. Volgens de minister is een station geen vluchtelingencentrum. De asielzoekers moeten wat hem betreft het station verlaten en naar de vluchtelingencentra gaan. 'Daar kunnen ze hun asielaanvragen indienen. We nemen dan binnen enkele dagen een beslissing over zo'n aanvraag.'

'Eindeloze vluchtelingenstroom'

Eerder vandaag zei de Hongaarse premier Viktor Orban dat de vluchtelingenstroom naar Europa eindeloos is. 'Als de Europese Unie niet snel zijn grenzen gaat beschermen, zullen nog tientallen miljoenen vluchtelingen komen', aldus Orban.

'Europa wordt bedreigd door een massale toestroom van mensen, dat is de realiteit. Er zullen nog tientallen miljoenen vluchtelingen volgen', zei Orban. 'Nu hebben we het over honderdduizenden, volgend jaar hebben we het over miljoenen. En het einde is niet in zicht.'

Orban riep de EU nogmaals op de grenzen strenger te beveiligen. 'Ineens zullen we merken dat we een minderheid in ons eigen land zijn.'

Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Grzegorz Schetyna, moet de EU zich niet alleen richten op het verdelen van vluchtelingen, maar ook de redenen waarom de vluchtelingen naar Europa komen. 'Anders worden we binnenkort geconfronteerd met drie tot vier miljoen economische vluchtelingen', aldus Schetyna.

Ondertussen kan de Hongaarse hoofdstad Boedapest de gigantische toestroom van vluchtelingen niet meer aan. Via die stad proberen de ontheemden uiteindelijk veelal Duitsland te bereiken.

Vluchtelingen gestrand in Hongarije

Ze wachten al dagen, de duizenden vluchtelingen die zijn neergestreken bij het station van Boedapest. 'Niemand vertelt ons iets.' De aanhoudende vluchtelingenstroom leidt tot tweespalt binnen de Europese Unie.

Lees in ons Fort Europa-dossier alles over de vluchtelingencrisis in Europa.

Vluchtelingen protesteren nadat een trein gisteren in Bicske, waar een opvangcentrum is, stopte. Beeld getty
Vluchtelingen protesteren nadat een trein gisteren in Bicske, waar een opvangcentrum is, stopte.Beeld getty

Chaos in Boedapest

Rond het Keleti-station in Boedapest - het belangrijkste station van Hongarije - was het donderdag een grote chaos van duizenden mensen die met de trein naar West-Europa willen. Het duurde lang voordat er überhaupt treinen vertrokken richting het westen.

Uiteindelijk reed er wel een trein richting Oostenrijk, maar die werd ten westen van Boedapest staande gehouden. De vluchtelingen moesten de trein verlaten en zouden naar een centrum worden gebracht, maar dat weigerden ze niet. Ze blokkeerden het spoor. Journalisten die daar verslag van wilden doen werden uit het station Bicske verjaagd door de politie.

Volgens Orban kan Hongarije de vluchtelingen niet laten gaan, 'omdat dat zou riskeren dat Oostenrijk de grenzen sluit'. 'Als Duitsland visa voor de vluchtelingen regelt, kunnen we ze laten gaan', aldus de premier.

Een vluchtelingen laat documenten zien in het station in Boedapest. Beeld epa
Een vluchtelingen laat documenten zien in het station in Boedapest.Beeld epa

'Schaamte om Orban'

De minister van buitenlandse zaken van Luxemburg haalde vrijdag hard uit naar Orban vanwege diens eerdere uitspraken over de vluchtelingencrisis in Europa. Orban zei donderdag dat de crisis een Duits, en niet een Europees probleem is.

Minister Jean Asselborn zei tegen de Duitse zender ZDF dat 'je soms niet anders kan dan je schamen voor Viktor Orban'. Asselborn had ook geen goed woord over voor Orbans uitlating dat diens land alleen christelijke vluchtelingen zou willen opvangen. 'Als Orban een christen is dan was Kim Il Sung ook een christen.' Asselborn is binnen Europa belast met het organiseren van de vergaderingen over de vluchtelingencrisis.

De Hongaarse premier Viktor Orban. Beeld afp
De Hongaarse premier Viktor Orban.Beeld afp

De reactie van de EU op de vluchtelingencrisis zal een 'bepalend moment' zijn voor het 28-landenblok, zegt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN, António Guterres, vrijdag in een verklaring. Volgens hem zouden smokkelaars en mensenhandelaars alleen maar profiteren van een verdeelde EU.

Guterres roept de EU op meer te doen om vluchtelingen legaal te plaatsen en landen als Griekenland, Hongarije en Italië meer te ondersteunen.

Vluchtelingen staan voor een hek bij het treinstation in Bicske. Beeld epa
Vluchtelingen staan voor een hek bij het treinstation in Bicske.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden