drama a dangerous method

Intrigerende ideeënfilm, verpakt als kostuumdrama

Een modeziekte was het: hysterie. De aandoening die halverwege de 19e eeuw plots massaal bezit nam van vrouwen die, aldus de verklaring van hun mannelijke diagnostici, immers de zwakbezenuwde sekse vormden. 'Ik ben níet gek', stamelt de Russisch-Joodse patiënte Sabina Spielrein (Keira Knightley), als ze middels postkoets arriveert bij de Zwitserse praktijk van Carl Jung (Michael Fassbender). Twee mannen zijn nodig om haar ledematen in bedwang te houden, die spastisch alle kanten opzwiepen.


Praten - zo vat Jung zijn voor de tijd uiterst experimentele genezingstherapie samen, tot ongeloof van Spielrein die op een minder zachtzinnige behandeling had gerekend, of gehoopt. Vooruitgang wordt snel geboekt, maar een echte doorbraak blijkt pas mogelijk als Jung zelf een meer actieve rol inneemt tijdens de sessies en zich in een buitenhuwelijkse, sadomasochistisch getinte romance met zijn patiënte stort.


Veel geluk is de relatie niet beschoren, al was het maar dat er een derde, ontregelende partij bij betrokken is: Sigmund Freud (Viggo Mortensen), vader van de psychoanalyse, en dan al een man van internationale reputatie. Hij beschouwt Jung als discipel, maar wanneer die in zijn theorieën ruimte laat voor esoterie is Freud bang dat de wetenschap 'vervuild' raakt en zet de verwijdering tussen de twee in - waarbij Spielrein, die zich door beide psychiaters laat behandelen, een vileine rol speelt.


A Dangerous Method, waarvoor Cronenberg zich op de briefwisseling tussen de twee geleerden baseerde (en een toneelstuk daarover) is een intrigerende ideeënfilm over de invloed van seksualiteit op ons zelfbeeld, maar dan wel verpakt als half geslaagd en ook wat abrupt verteld kostuumdrama.


Vooral vaste Cronenbergacteur Mortensen als Freud speelt een indrukwekkende, hautaine rol, maar Knightley - met ietwat mal Russisch accent - heeft moeite met haar behandeling van de bewust formele dialoog, die soms meer weg heeft van schrijftafelcorrespondentie dan van een fysiek gesprek.


Wie zich in de lectuur verdiept, weet dat hysterici zich soms écht zo aanstelden als zij in de rol (wijd opengesperde ogen, onderkaak eng ver naar voren), maar dat laat onverlet dat bij Knightley de overacterende actrice soms óver het personage schuift in plaats van andersom - dat kan toch niet de bedoeling zijn.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden