Dralen Moskou brengt vernietigen chemische wapens in gevaar

De controle op vernietiging van chemische wapens wordt ernstig verzwakt als Rusland niet snel het verdrag hierover bekrachtigt. Dit vreest de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens....

The New York Times

NEW YORK

Volgens José Mauricio Bustani, de Braziliaanse directeur-generaal van de organisatie, moeten de landen die op 1 december gaan vergaderen over de werkmethoden van zijn organisatie het verdrag per 30 oktober geratificeerd hebben. Ook moeten zij gedetailleerde informatie verschaffen over de wapens die zij in hun arsenalen hebben of die zij zouden kunnen produceren.

Zonder Rusland, zo waarschuwt Bustani, is een universeel verbod onmogelijk. Rusland beschikt over 's werelds grootste arsenaal aan chemische wapens. Want als de Russen niet meedoen, zullen ook Oekraïne, Iran, Pakistan en een paar andere landen verstek laten gaan.

Het Amerikaanse Congres heeft het verdrag in april bekrachtigd, hoewel het juist beducht was dat een aantal cruciale staten niet zou toetreden. De Russische Doema heeft het te druk met interne politieke perikelen om aandacht te besteden aan het verbod van chemische wapens.

Enkele Europese regeringen en Australië hebben bij president Jeltsin aangedrongen op spoed. Sommige Doema-leden vragen zich af hoe Rusland kan meebetalen aan de inspectieprocedures; anderen eisen dat de Verenigde Staten financiële steun garanderen.

Voor Washington kan de kwestie van de financiering gemakkelijk worden geregeld als Moskou het verdrag eenmaal heeft bekrachtigd. President Clinton, zo onderstreept het Henry L. Stimson Center in Washington, heeft zijn persoonlijke invloed bij zijn Russische collega Jeltsin nog niet aangewend om vaart te zetten achter de Russische ratificatieprocedure.

Volgens dr. Amy Smithson van dit onderzoeksinstituut voor wapenbeheersing en strategische kwesties zijn juist chemische wapens wijdverbreid in de wereld. Er is ook gemakkelijk aan de massavernietigingswapens te komen. Smithson: 'Dit zijn wapens waarover terroristen kunnen beschikken. Waarom doet de regering zo weinig? Het is hoogst frustrerend'.

De voormalige Sovjet-Unie gaf in 1989 voor het eerst toe 40 duizend ton chemische wapens te hebben. De Verenigde Staten kwamen op de tweede plaats met 30 duizend ton. Tot nu toe hebben 99 landen het verdrag getekend, 67 landen hebben het nog niet geratificeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden