Draijer wacht bij Rabo Herculestaak

Polderbaas moet het door de Libor-affaire bevlekte imago van de bank zien schoon te spuiten.

Wiebe Draijer lijkt de geschiedenis in te gaan als de kortst zittende voorzitter ooit van de Sociaal-Economische Raad (SER). De 48-jarige polderbaas is zondag voorgedragen als nieuwe bestuursvoorzitter van Rabobank. Sinds september 2012 leidt Draijer de SER, het overlegorgaan van vakbonden en werkgevers dat de regering en het parlement adviseert over sociaaleconomische zaken. Zijn voorgangers als SER-voorzitter, Alexander Rinnooy Kan en Herman Wijffels, zaten respectievelijk zes en zeven jaar.


Bij Rabobank wacht Draijer een Herculestaak. Hij moet het bemodderde imago van de bank zien schoon te spuiten en tegelijkertijd het ontslag van duizenden werknemers in goede banen leiden. De reputatie van de Rabobank is zwaar geschaad door de Libor-affaire. Rabobank-handelaren spanden samen met collega's van andere internationale banken om de Libor-rente te manipuleren. Behalve tot een boete van 775 miljoen euro leidde de fraude tot het vertrek van diverse Rabobank-bestuurders, onder wie topman Moerland. Rabobank maakte in januari bovendien bekend de komende twee jaar 2.000 werknemers te ontslaan, boven op de al eerder aangekondigde 8.000 ontslagen.


Draijer heeft geen ervaring in de financiële sector, maar hij heeft wel verstand van ontslaan. Voor het SER-voorzitterschap werkte hij jarenlang voor het adviesbureau McKinsey, een specialist op het gebied van reorganisaties bij bedrijven. De als werktuigbouwkundige opgeleide Draijer schopte het tot directeur van McKinsey Benelux.


Draijers belangrijkste wapenfeit bij de SER was het in september door minister Kamp (Economische Zaken) getekende Energieakkoord. Draijer was de gangmaker achter het akkoord, dat tot 2020 voorziet in 9,5 miljard euro aan investeringen in groene energie. Bij de SER maakte het D66-lid zich verder hard voor de flexibilisering van de arbeidsmarkt. 'Ik ga met pijn in het hart een andere stap zetten', zegt Draijer over zijn vertrek. 'Ik heb me met volle overtuiging ingezet voor de overlegeconomie en zal de waarde daarvan blijven uitdragen.'


Minister Asscher (Sociale Zaken) zei Draijers afscheid te betreuren. 'We zullen zijn energie missen.' Ook de voormannen van VNO-NCW en de FNV strooien confetti uit over de scheidend SER-voorzitter. Volgens Bernard Wientjes heeft Draijer 'tegenwicht geboden tegen de sterker wordende polarisatie'. 'Draijer heeft de positie van de SER in een economisch en politiek moeilijke tijd kunnen versterken.' FNV-voorzitter Ton Heerts vindt dat Rabo 'een voorzitter krijgt die maatschappelijk verantwoord ondernemen in de genen heeft'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden