Dragon

was de bijnaam van Danny Tomson die vorige week zondag om het leven kwam bij een auto-ongeval. Dat nieuws zou de krant niet hebben gehaald als Danny Tomson niet een hartstochtelijk Feyenoord-fan was geweest, als hij geen rol had gespeeld in de afgrijselijke voetbalrel destijds in Beverwijk en als zijn...

Bart Jungmann

De advertentiepagina in het Algemeen Dagblad is een lust voor het oog. Ongeveer de helft is opgesierd met gotische letters, hetgeen afgekeken zou zijn van de Vatos Locos, een beruchte straatbende uit Los Angeles waarmee de harde kern van Feyenoord graag geassocieerd wil worden. Dat meldde althans dezelfde krant in een een veelzeggend artikel de volgende dag. Er ontgaat je toch een hoop als je zo'n schijterd bent als ik.

De blijken van medeleven zijn ondertekend met prachtnamen als Rellen M., Ravage, Laars, Sieg, Krijger, Heil, Klinker Ed en Hamer Japie. De laatste alias zou een verwijzing kunnen zijn naar de fatale klap in Beverwijk, waarvan nooit is vastgesteld wie hem toediende.

Uit de wat formele schrijfstijl, zeker voor een rubriek als deze, mag blijken dat de auteur zijn woorden wikt en weegt. Dat zit zo: een verslaggever van het ANP legde een verband tussen het dodelijk ongeval, de hartstocht en Beverwijk. Dat hebben ze geweten bij het ANP.

Het bureau in Rotterdam werd bestookt met telefoontjes, want dat verband mocht kennelijk niet gelegd worden. Er zouden doden vallen als het bericht niet werd ingetrokken. Doden zijn er gelukkig niet gevallen, ondanks de rechte rug van de ANP-redactie. Maar het bureau werd wel tijdelijk gesloten en de Rotterdamse ANP-verslaggevers staan sindsdien dag en nacht onder politiebewaking.

Vrijdag is Danny Tomson begraven. In het begin van de middag arriveerde de rouwstoet onder politiebegeleiding bij de Kuip, waar Vak S afscheid nam. Er werd gezongen, er werd vuurwerk afgestoken, het regende en er werd gehuild. Daarna ging het hele spul naar Gouda, Tomsons woonplaats, voor het laatste afscheid. De burgemeester van Gouda had een dienstreis uitgesteld om paraat te kunnen zijn.

M'n vader zegt dat het een schande is, al die heisa voor een hooligan. Maar wanneer een spitsboef als Sam Klepper een ereronde door de stad krijgt, mag iedereen die Danny Tomson lief had voor mijn part De Kuip een uurtje claimen.

Raar is het wel. Van zijn verscheiden wordt een geweldig spektakel gemaakt en een journalist die een en ander met elkaar in verband brengt, kan doodvallen. Raar is trouwens helemaal het goede woord niet, krijg je van al dat wikken en wegen.

Misschien is het wel de angst voor represailles dat deze affaire zo onderbelicht is gebleven in de Nederlandse media. De enig juiste woorden zijn: schofterig en schandalig.

Vandaag overleggen ANP en politie of de permanente surveillance kan worden opgeheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden