Draghi: meer inzicht in besluitvorming ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) wil ook uit eigenbelang meer openheid geven over haar besluitvormingsproces. Er is wel een grens aan transparantie.

AMSTERDAM - President Mario Draghi zei donderdag dat hij voorstander is van de publicatie van de notulen van de beleidsvergaderingen, maar dat hij in ruil daarvoor minder vaak wil vergaderen. Nu komt het bestuur van de ECB, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, elke maand bijeen.


Draghi deed deze opmerkelijke oproep donderdag op een bijeenkomst in de Hermitage in Amsterdam, waar De Nederlandsche Bank haar 200-jarig bestaan vierde. 'We moeten niet zo transparant worden dat we onzichtbaar zijn', antwoordde Draghi gevat op een vraag van econoom Arnoud Boot of te veel transparantie het beleid niet zou schaden.


Draghi wees echter vooral op de grote voordelen van meer openheid. Hierdoor kunnen verwachtingen 'beter worden gestuurd'. Als gevolg van de huidige crisis en de toename van data is het voor de financiële markten moeilijker geworden op besluiten te anticiperen. Volgens Draghi zou het daarom 'logisch' zijn notulen te publiceren van de maandelijkse beleidsvergaderingen, net zoals de centrale banken in de VS, de Fed, doen.


Draghi: 'Transparantie is effectiever bij het uitvoeren van monetair beleid. Het verkleint de onzekerheid over onze intenties en maakt het duidelijker hoe we zullen reageren in ongewone situaties.'


Door minder vaak te vergaderen moeten een overvloed aan informatie vanuit de centrale bank en overdreven verwachtingen over de mogelijke acties worden voorkomen.


Draghi zei dat 'de transparantie al enorm is toegenomen'. Waar vroeger centrale bankiers in het geheim vergaderden en besluiten voor zich hielden, wordt nu onmiddellijk na het bekendmaken van het rentebesluit op een persconferentie de motivering toegelicht. Draghi wil graag nog enkele stappen verder gaan. Hij zou de achterliggende redenen van het rentebesluit ook schriftelijk willen toelichten, zodat de ECB-bestuurder niet afhankelijk is van de vragen van journalisten. Ook zou Draghi naar buiten willen brengen welke bestuurders voor of tegen een besluit hebben gestemd.


De markt maakt zich grote zorgen over een dreigende deflatie, terwijl de ECB op middellange termijn streeft naar een inflatie van 2 procent. Als die dreiging aanhoudt, zouden onconventionele middelen kunnen worden ingezet; het opkopen van staatspapier. Ook de stijgende eurokoers kan de ECB nopen tot actie. Niet alleen wordt daardoor het deflatiegevaar groter (importgoederen worden goedkoper), ook worden bedrijven in Europa minder concurrerend. Nederlandse bedrijven zoals Philips klagen daar al over. De ECB zou de rente zelfs kunnen verlagen tot een negatief tarief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden