Draghi: Eurozone moet rekening houden met recessie

De eurozone moet rekening houden met een 'milde recessie' aan het einde van het jaar. Dat zei de nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, vandaag in een toelichting op de onverwachte renteverlaging die de ECB eerder op de dag doorvoerde.

ANP/Redactie
Mario Draghi, vandaag in Frankfurt. Beeld reuters
Mario Draghi, vandaag in Frankfurt.Beeld reuters

Draghi en zijn collega's in het ECB-bestuur verrasten de markten door het belangrijkste rentetarief in de de eurozone met een kwart procentpunt te verlagen naar 1,25 procent. Draghi wees in zijn toelichting op de slechte vooruitzichten voor de Europese economie.

'We stevenen af op een milde recessie aan het einde van het jaar', aldus de Italiaan. Hij voegde eraan toe dat de nieuwe economische ramingen voor 2012, die volgende maand worden gepresenteerd, aanzienlijk negatiever zullen zijn dan de vorige voorspellingen.

Draghi gaf in zijn eerste persconferentie als ECB-president geen aanwijzingen dat de centrale bank een grotere rol gaat spelen bij het bestrijden van de schuldencrisis. Hij benadrukte dat het programma waarbij de ECB obligaties van probleemlanden uit de eurozone opkoopt 'tijdelijk en beperkt' is.

'Lender of last resort'
Volgens Draghi is het zinloos om te denken dat de ECB de rentepercentages van de probleemlanden lange tijd in de hand kan houden. Uiteindelijk kan dat alleen gebeuren doordat overheden de juiste stappen ondernemen om hun financiën op orde te brengen, stelde hij.

Een grotere rol van de ECB bij het vergroten van het noodfonds van de eurolanden lijkt er voorlopig ook niet in te zitten. 'Het is niet de opdracht van de ECB om een 'lender of last resort' te zijn', zei Draghi. In de voorbije weken nam de druk uit vooral Frankrijk toe om het noodfonds toegang te geven tot de ongelimiteerde middelen van de ECB. Duitsland en Draghi's voorganger Jean-Claude Trichet wisten die voorstellen echter van tafel te krijgen.

De inflatie in de eurozone blijft volgens Draghi nog enkele maanden hoger dan het door de ECB nagestreefde percentage van bijna 2 procent. Daarna zal de geldontwaarding mede door de zwakke economische ontwikkeling onder die grens zakken, voorspelde hij. Vorige maand kwam de inflatie in het eurogebied uit op 3 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden