Draaikolk van wanhoop bedreigt PSV

Het pijnlijkst waren, althans uit Eindhovens perspectief bezien, de woorden van Ronald Koeman. 'Als ik één minpuntje zou moeten noemen is het dat wij de derde en vierde goal vergaten te maken', zei de trainer van Vitesse....

Van onze verslaggever Wybren de Boer

Naast hem zat Erik Gerets, de handen gekruist voor de borst, de rug recht en de kin fier omhoog. Op het oog stoer, maar in zijn stem vermengden ongeloof, wanhoop en frustratie zich tot een sombere analyse. 'Ik kan het verhaal van Koeman niet bestrijden. Ik voel me hier dus niet lekker bij, dat mag duidelijk zijn', sprak de trainer van PSV.

Vitesse won zaterdagavond de uitwedstrijd tegen PSV met slechts 2-0 en drukte de regerend landskampioen daarmee naar de veertiende plaats op de ranglijst. Het was de vierde nederlaag voor Gerets' elftal dit seizoen. De achterstand op koploper Ajax - dat bovendien één wedstrijd minder gespeeld heeft - bedraagt inmiddels negen punten.

Vóór het seizoen gold PSV, ook in de ogen van Koeman, als belangrijkste kampioenskandidaat. 'Als het loopt zoals het kan lopen, heeft PSV een fantastische ploeg.'

Des te curieuzer was het dat Gerets zich zaterdag, na pas de zevende competitiewedstrijd, gedwongen voelde de missie naar een derde opeenvolgende titel als mislukt te beschouwen.

Dat is bitter voor een club die in augustus bij monde van voorzitter Van Raaij pochte dat de concurrentie de kampioensschaal onderhand nog slechts van tv-beelden kent. Het woord crisis kwam opnieuw niet over de lippen van Gerets, maar dat de situatie ernstig is viel ook voor hem niet meer te ontkennen.

Spelers maakten zich ijlings uit de voeten, de voorzitter verschool zich in de VIP-room en Gerets benadrukte dat het tijd is de koppen bij elkaar te steken. 'Het laatste waar wij op dit moment aan denken is het kampioenschap. Onze enige zorg is het elftal zo snel mogelijk weer enigszins op de rails te krijgen.'

Ten behoeve van de eigen gemoedsrust wordt in Eindhoven bij voorkeur verwezen naar de jaargangen 1980-'81 en 1997-'98 waarin na een even desastreus begin alles toch nog op zijn pootjes terecht kwam. Conform de rust die immer in Eindhoven wordt gepredikt bleven de trainers, respectievelijk Libregts en Robson, in die dagen buiten schot.

Stilaan dringt echter ook de herinnering aan het seizoen 1967-'68 zich op. Een turbulent jaar werd destijds besloten met een veertiende plaats. Drie trainers (Nikolic, Brussels, Blokland) passeerden in dat seizoen de revue alvorens Linder het elftal, inclusief sterspeler Willy van der Kuylen, vier wedstrijden voor het einde van de competitie in het gareel kreeg.

Voor een paleisrevolutie hoeft Gerets nog niet te vrezen. Van Raaij koestert de 'Leeuw van Vlaanderen' en de spelers zoeken vooralsnog de schuld bij zichzelf. Zelf zal Gerets niet om genade smeken: 'De handdoek gooien is niet mijn stijl.'

De kwaliteit is geen punt van discussie, herhaalde Gerets nog maar eens, maar inmiddels loert volgens hem wel het gevaar dat spelers in een draaikolk van wanhoop en ergernis worden meegezogen. Bijval kreeg de trainer van verdediger Hofland die vaststelde dat te veel spelers zich momenteel verstoppen, waardoor de automatismen en vorm steeds verder zoek raken.

Gerets en Hofland stelden een praatsessie voor waarbij technische staf en spelers elkaar recht in de ogen durven kijken. 'De koppies moet fris worden', zei Gerets. 'Er moet nu echt iets veranderen', zei Hofland.

De verwarring wordt in Eindhoven vergroot door de twee recente optredens in de Champions League. Onder de schijnwerpers van het Europese kampioenenbal bleek PSV tot tweemaal toe in staat de krachten te kunnen bundelen, om vervolgens enkele dagen later op het nationale podium weer in een bleke, schuchtere formatie te transformeren.

In vergelijking met de opstelling woensdag tegen Lazio Roma (1-0 winst) was PSV zaterdag op twee posities gewijzigd. Het gemis van middenvelder Mark van Bommel, die tegen Lazio Roma met een knieblessure uitviel en vermoedelijk tot de winterstop uitgeschakeld is, woog zwaar. Zonder zijn strategisch inzicht en passie bleek PSV geen moment opgewassen tegen Vitesse.

Als stand-in van Van Bommel werd John de Jong afgetroefd door het Arnhemse lefgozertje Theo Janssen. Met een assist (1-0 door Claessens) en een magnifieke vrije trap (2-0) drukte Janssen zijn stempel op het duel.

Het elan waar PSV naar zoekt, straalt sinds een week wel van Vitesse af, niet in de laatste plaats dankzij een list van Koeman. Uit onvrede met het zielloze spel van zijn ploeg in de eerste weken van het seizoen stelde de trainer onlangs zijn positie ter discussie, in een ultieme poging de club wakker te schudden.

Het bewust gecreëerde conflict betaalde zich uit met zeges in uitwedstrijden op De Graafschap en PSV. 'Als trainer moet je af en toe iets riskeren', aldus Koeman.

Gerets liet de woorden van zijn collega een moment bezinken en merkte toen op dat eenzelfde truc bij PSV ongepast is. 'Dit elftal heeft mij twee jaar lang ongelooflijk gesteund en twee kampioenschappen bezorgd. Ik denk niet dat ik dan zo'n signaal moet afgeven als Koeman, nu mijn spelers even de weg kwijt zijn. Dat hebben ze niet verdiend.'

Dus rest hem maar één ding, erkende Gerets. 'Praten, lang praten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden