Draai en Raas

Voor Draai en raas, de nieuwste productie van Theater Artemis, baseerden de makers zich losjes op Fellini's film Casanova (1976)....

Draai en raas toont op speelse manier de relatie tussen tijd, beweging en muziek. Zoals Fellini dat in Casanova doet door een mechanisch vogeltje capriolen te laten uitvoeren op het dwangmatige geratel van barokke muziek, terwijl Casanova de liefde bedrijft. Voor wie de film gezien heeft, doemt dat beeld automatisch op. Draai en raas gaat overigens niet over seks.

De achterwand van het toneelbeeld bestaat uit een groot, opengewerkt mechaniek van een klok. De muzikant, gezeten op een metalen verhoging, stuurt met zijn toetsenspel de machinerie aan. Ook windt hij twee door acteurs gespeelde poppen op met een grote sleutel, met een speels tikje op het hoofd zet hij ze in beweging. In hun beginstand bevinden de twee, een man en een vrouw, zich in het mechaniek waar ze stijve bewegingen maken zoals poppen in draaiorgels.

De grote lijn van de vertelling is simpel: de twee komen tot leven, ontdekken elkaar en hoe ze aan en uit gaan, keren zich tegen de muzikant annex manipulator en verbreken die band tenslotte. Vooral in het eerste deel valt er veel te ontdekken: hoe de poppen in beweging komen, wat er in het klokkenmechaniek gebeurt, wie er wat veroorzaakt. De acteurs Bram Coopmans en Sara Vanderstappen belichamen fraai de spanning tussen mens en mechaniek.

Wanneer de twee uit hun poppenschulp kruipen, ontstaat er een veelheid aan gebeurtenissen die een nadrukkelijke sturing en ontwikkeling ontberen. Dan ebt de spanning weg. Ook omdat de dreiging en variatie die uitgaan van de muziek van toetsenist William Bakker, ontbreken in zijn acteren.

De drie spelers zetten samen evengoed een beeldrijk en veelzeggend gegeven op toneel waarin oud en jong verschillende lagen kunnen oppikken. Verwarring en verwondering zijn de troeven van de voorstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.