Dr. William Scholl, schoenmaker

Wie is William Mathias Scholl? Uitvinder van Dr. Scholl's houten kleppers, al decennia lang het favoriete schoeisel van drogisterijmedewerksters en verpleegsters....

Dr. Scholl was zelf dokter? Welnee. De Amerikaan-met-de-Duitse-naam, kleinzoon van een schoenmaker, ging in 1899 in een schoenwinkel in Chicago werken en zag zoveel eksterogen, eeltknobbels en bloedblaren voorbijkomen dat hij zich voornam de ultieme comfortabele schoen te ontwerpen.

Is dat gelukt? Het lijkt er wel op. Maar de houten Exercise Sandal waarmee hij definitief doorbrak ontwikkelde William pas toen hij de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots bereikt had. De sandaal had een iets hoger teengedeelte, waardoor de voet bij elke stap een 'grijpbeweging' moest maken. Je scheen er zelfs mooiere benen van te krijgen.

En die liep goed, die klepper? Letterlijk en figuurlijk. In 1972 ging het miljoenste paar over de toonbank. William was toen drie jaar dood.

Wees eerlijk: het is nu toch een schoen met een verschrikkelijk oubollig imago? Net als Birkenstock kan Dr. Scholl's weer he-le-maal sinds de schoen in Sex and the City opdook, werd opgehipt. Nu dus ook in konijnenbont, in jeans en in gothic zwarte uitvoering.

Laat me raden: Madonna, Kate Moss, Gwen Stefani... het geijkte rijtje stijliconen loopt erop? Ja, en de dames zijn in goed gezelschap. De Duitse keizer Wilhelm liep een eeuw geleden al op steunzolen die William Scholl hem hoogstpersoonlijk had aangemeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden