Dozen van pandora

Huizen, kamers, interieurs, in de literatuur wordt heel wat afgewoond. Zou er één roman bestaan waarin niet even een kamer wordt beschreven, niet één moment een huis wordt binnengegaan, een deur door naar een heel eigen domein en atmosfeer?...

Toon mij uw inrichting en ik zeg u wie u bent. Romanschrijvers zijn verwoede interior decorators de dingen zijn hun kameraden, tafels en stoelen bevolken hun boeken, schilderijen, serviezen, haarden en banken, ze vliegen de lezer om de oren. Denkend aan Cou perus zie je oneindige hoeveelheden huisraad, sla Thomas Mann op en het stuift om je heen van de kamerdecors. De Rus si sche literatuur vestigt ongetwijfeld een record aan interieurbeschrijvingen, maar ook de Nederlanders hebben hierin een machtige traditie. Het woont, het richt in, het verzamelt, het verplaatst, het zit in de tuin, het kijkt naar de buren, het becommentarieert, het voelt zich thuis of niet, het bezit of verkoopt, het is bezig met wonen.

Neem Voskuil, neem Reve, Vestdijk, Von ne van der Meer, neem Nicolaas Matsier. Ni co laas Matsier: Gesloten huis. Wie over de betekenis van een huis wil lezen, de onvoorwaardelijkheid van de dingen in een kamer, de draagwijdte van een alledaags woondecor, die moet het onlangs in een midprice uitgekomen meesterwerk van Mat sier lezen. Din gen zijn het vliegwiel van de herinnering, dozen van Pandora. Matsier leest de kaart van zijn ouderlijk huis en wijst en bewijst de kostbaarheid van vertrouwde, triviale voorwerpen. Een schrijver is hij die de moet in het kleed ziet en de leegte beschrijft van wat daar stond. Wonen is een kunst, dingen zijn nooit levenloos, wie zich inricht naar eigen smaak maakt een moet in de tijd, en herschept zijn leven. Her lees Mat sier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden