Dow Jones tuimelt de diepte in
De toonaangevende Dow Jones-index op de aandelenbeurs in New York stond vandaag flink in de min. Nadat de Aziatische en Europese aandelenmarkten eerder al flink lager waren gesloten, waren de borden op Wall Street ook roodgekleurd. De Dow sloot 5,5 procent lager op 10809,85 punten.
De breder samengestelde S&P 500 daalde 6,7 procent tot 1119,46 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 6,9 procent tot 2357,69 punten.
Eerder op de dag was de Dow voor het eerst sinds november onder de grens van 11.000 punten gezakt. Dit gebeurde kort nadat de Amerikaanse president Obama tijdens een televisietoespraak de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten had verdedigd.
Obama
Obama stelde dat de Amerikaanse overheid in de ogen van financiële markten nog steeds een AAA-status heeft. Vrijdag werd bekend dat kredietbeoordelaar S&P de VS deze status heeft ontnomen.
Het was de grootste procentuele daling voor de S&P in een dag sinds begin december 2008. Alle aandelen in deze graadmeter sloten in de min.
Het handelsvolume op Wall Street was met 17,4 miljard het grootst sinds het voorjaar van 2010.
De Dow was volledig roodgekleurd. Financiële aandelen waren de grootste dalers. Citigroup zakte 16,4 procent, terwijl JPMorgan Chase 9,4 procent verloor. Bank of America kreeg een claim van 10 miljard dollar van AIG aan zijn broek en daalde 20,3 procent. AIG noteerde zelf 10 procent lager.
Als relatief veilig beschouwde aandelen presteerden het minst slecht. Levensmiddelenproducenten Procter & Gamble en Johnson & Johnson stonden bovenin de Dow met minnen van slechts 2,2 en 2,5 procent.
Goudprijs
De goudprijs steeg weer tot boven de 1700 dollar. Tijdens het begin van de handel in Europa was de prijs van het edelmetaal voor het eerst in de geschiedenis boven deze grens gestegen, maar daarna wat teruggezakt. Goud wordt gezien als instrument om extreme risico's af te dekken.
De euro noteerde 1,4185 dollar. Aan het eind van de beurshandel in Europa was de Europese munt nog 1,4230 dollar waard.
De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 7,4 procent naar 80,35 dollar. Brentolie daalde 5,2 procent in prijs tot 103,70 dollar per vat
undefined