Dow Jones eindigt op hoogste slotstand in de geschiedenis

Stemming

De Dow Jones-index ging dinsdag door het dak. De graadmeter die is samengesteld uit de vijftig belangrijkste beursfonden in de VS sloot op de hoogste stand in zijn bestaan: 14.253,77 punten. De index eindigde bijna 1 procent hoger dan op 9 oktober 2007, toen het vorige record van 14.164,53 punten werd gevestigd. De Dow Jones heeft dus alle verliezen die de index leed door de kredietcrisis goedgemaakt. De S&P 500 sloot slechts 2 procent onder de vorige recordstand. De Europese beurzen sloten in het kielzog van Wall Street eveneens fors hoger.

Geldpers

De juichstemming was te danken aan de vicepresident van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Hij zei dat de Fed moet doorgaan met het stimuleren van de Amerikaanse economie, door geld te drukken en dat aan de banken uit te delen. Een paar weken geleden lekte uit dat het Fed-bestuur erg verdeeld is over deze kwestie. Beleggers waren daarom blij met deze uitspraken van een Fed-kopstuk ten faveure van de geldpers.

Imtech

Technisch dienstverlener Imtech voerde de Midkap aan met een koerswinst van 6,7 procent. Imtech-topman Gerard van de Aast schreef dinsdag aan de Vereniging van Effectenbezitters dat het bedrijf op korte termijn geen nieuwe tegenvallers verwacht. Het bestuur heeft geen onregelmatigheden kunnen ontdekken bij andere bedrijfsonderdelen dan de door fraude geplaagde dochters in Duitsland en Polen. Imtech heeft honderden miljoenen op projecten in Polen moeten afschrijven.

Grondstoffen

De grondstoffenleveranciers Glencore en Xstrata hebben in 2012 minder winst gemaakt dan in 2011. De bedrijven kwamen op dezelfde dag met jaarcijfers, omdat ze op een fusie afstevenen. De winstdalingen waren hoofdzakelijk te wijten aan eenmalige lasten zoals afschrijvingen. De geplande fusie kan pas doorgaan als de Chinese autoriteiten toestemming hebben gegeven. Glencore hoopt dat de deal voor half april rond is.

RWE

Het Duitse energieconcern RWE, eigenaar van Essent, heeft het in 2012 veel beter gedaan dan het jaar ervoor. De operationele winst steeg met 10 procent, hoewel de nettowinst min of meer gelijk bleef. RWE maakte bekend te stoppen met de winning en productie van olie en gas. De divisie die zich daarmee bezig houdt, wordt verkocht omdat RWE de kas wil spekken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden