Dover-drama schrikt Chinese asielzoekers af

In de maand januari vroegen 130 Chinezen in Groot-Brittannia politiek asiel aan. In januari 2000 waren dat er 350...

De schrik van het dodentransport in Dover zit er bij de Chinese gemeenschap ogenschijnlijk nog goed in. De publiciteit rond de vondst van 58 lijken in een Nederlandse vrachtwagen lijkt de Chinese vluchtelingen meer te hebben afgeschrikt dan het hele scala van drastische maatregelen waarmee de Britse overheid illegalen probeert te weerhouden naar het land te komen.

In de eerste helft van 2000 vroegen 2650 Chinezen asiel aan, in de tweede helft van het jaar waren dat er 1195. De vluchtelingen uit andere landen (Iran, Irak, Sri Lanka, Afghanistan) hebben zich van de tragedie in Dover echter niets aangetrokken: zij komen in recordaantallen naar Groot-Brittannië.

Daarbij nemen ze soms grotere risico's dan de Chinezen die zich in juni vorig jaar in een groentenwagen verscholen. Ze kruipen in de landingsgestellen van vliegtuigen, springen op Eurostar-treinen of dreigen zelfs lopend door de Kanaaltunnel de overkant te willen bereiken.

Wah-Piow Tan - de raadsman die zich na de gruwelijke ontdekking tot spreekbuis van de Chinese gemeenschap opwierp - zegt dat lang niet alle Chinezen zich hebben laten afschrikken.

'Misschien vragen er minder politiek asiel aan in Groot-Brittannië. Maar ze komen nog steeds.'

Een deel meldt zich niet langer als asielzoeker, maar verdwijnt illegaal in de Britse maatschappij. Dit geldt met name voor vluchtelingen uit Fujian, de provincie in China waar ook de 58 omgekomen Chinezen vandaan kwamen. Tan stelt dat de mensensmokkel vanuit China naar Europa gewoon doorgaat. Weliswaar zijn er na Dover ook in China mensen gearresteerd, maar die zijn gewoon vervangen door andere criminelen.

Jack Straw, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, verklaarde onlangs op een congres in Stockholm dat alleen al een voorportaal in Belgrado al vijftigduizend 'jonge' Chinezen op een kans wachten om naar het westen van Europa te gaan. Hun einddoel is volstrekt onduidelijk. Nederland behandelde vorig jaar 1300 asielverzoeken van Chinezen, waaronder negenhonderd van minderjarigen.

Groot-Brittannië geldt voor veel vluchtelingen ondanks de Dover-tragedie nog steeds als het beloofde land. Er is volop werk. Het ontbreken van een identificatieplicht maakt het gemakkelijk om te verdwijnen in het kosmopolitische Londen.

In het Chinatown van Londen zijn illegalen actief als handelaren van Chinese sigaretten en telefoonkaarten. Ze klampen toeristen aan voor massages. Maar illegalen zijn ook goedkope arbeidskrachten voor restaurants en bouwbedrijven. Ze ontvangen slechts de helft van het salaris van geregistreerde werknemers.

Daarnaast is de opvang van officiële asielzoekers verslechterd. Het belangrijkste deel van de bijstandsuitkering bestaat uit levensmiddelenbonnen, zogenoemde vouchers. 'Maar de hoogte van de bijstand is nooit een argument voor vluchtelingen om naar een bepaald land te gaan. Beschikbaarheid van werk is een veel belangrijker motief', zegt Labour-parlementariër Martin Linton.

Nu prikkeldraad, CO 2-scanners en infraroodcamera's niet helpen en de behoefte aan laaggeschoolde arbeidskrachten groot is, gaan in Groot-Brittannië ook stemmen op om de reguliere immigratie te verruimen. Het Britse Vluchtelingenwerk, de Refugee Council, is groot voorstander van het verruimen van de legale immigratie. 'Drama's als die in Dover worden uitgelokt door het voor een wanhopige vluchteling bijna onmogelijk wordt gemaakt om een land binnen te komen', aldus woordvoeder Jean Candler.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.