Dover-chauffeur weerspreekt alle bewijs

Een dag voor 58 Chinezen tijdens hun illegale vervoer naar Dover stikten, bezocht Perry W. zijn vader, zijn vriend Leo en keek hij naar het EK-voetbal....

Van onze verslaggeefster Annieke Kranenberg

Hij legt een spectaculaire getuigenis af, terwijl de aanklager tenenkrommend moet aanhoren hoe W. voor al het bewijsmateriaal een simpele verklaring heeft.

Zo keek W. op zaterdag 17 juni niet alleen naar voetbal. Hij kreeg ook een telefoontje van zijn vriend 'Martin'. Deze wilde dat W. hem zou helpen zijn loods in de Rotterdamse Waalhaven in te richten als opslagruimte voor levensmiddelen voor Turkse supermarkten.

En wat blijkt: de loods is dezelfde loods als waar de zestig Chinezen in de vrachtcontainer zijn geladen. 'Daar kwam ik pas achter toen ik al gearresteerd was en de foto's van de loods zag', zegt Perry. Voorheen heeft W. altijd ontkend dat hij in de loods is geweest. Bewijsmateriaal, zoals een sigarettenpeuk met DNA-materiaal van W. toonden het tegendeel aan.

De chauffeur uit Capelle aan den IJssel vertelt in de getuigenbank bloedserieus dat hij in Martins loods inderdaad sigaretten heeft gerookt. Ook voor het andere bewijsmateriaal, zoals vingerafdrukken, geeft W. plots sluitende verklaringen.

Het komt wel vaker voor dat een verdachte gedurende het proces 'zijn verhaal aanpast', zegt Penny, aanklager Temples rechterhand, spottend. W.'s getuigenis is 'ontworpen om het bewijsmateriaal kloppend te maken'.

Perry W., een reus in puberkleren, lijkt zich van geen bedrog bewust. Soms maakt hij voorzichtig een grapje, waarom de toehoorders moeten grinniken. Kort en zachtjes, want een verdachte die mogelijk schuldig is aan de dood van 58 Chinezen, is allesbehalve leuk.

Toch lijkt het erop dat de verdediging een juiste inschatting heeft gemaakt W. zelf te laten getuigen. Hij presenteert zijn verhaal kalm en overtuigend. Ook het Engels - waarop hij negen maanden in de gevangenis heeft gestudeerd - beheerst hij tamelijk goed.

Ook laat Lawson zijn cliënt telkens opnieuw vertellen over zijn vriendien Nora, een Marokkaanse die hij vlak na het Dover-transport zou trouwen. Lawson wil de jury - die volgende week moet oordelen of W. schuldig is aan 58 maal doodslag - laten zien dat Perry geen harteloze mensensmokkelaar is, maar een normale vent, die het huwelijk aan zijn neus voorbij zag gaan.

Het is de vraag of de twaalf juryleden zich laten imponeren. Belangrijker is echter of zij na W.'s getuigenis nog kunnen inschatten wat het bewijsmateriaal waard is. Zij weten bijvoorbeeld niet dat 'Martin' de bijnaam is van Haci D., de handlanger van hoofdverdachte Gürsel O. in het Nederlandse Dover-proces. Haci D. zal in april samen met zeven andere verdachten in Rotterdam terechtstaan wegens het medeplegen van doodslag. De juryleden mogen officieel niets weten van het Nederlandse Dover-proces, omdat het hun objectiviteit zou kunnen vertroebelen.

Ze mogen alleen tot een oordeel komen op basis van wat hun in de rechtszaal is voorgelegd. Daarom heeft rechter Moses de Britse media eerder al verboden over de Nederlandse verdachten te berichten.

Aanklager Temple zal ongetwijfeld willen aantonen dat W.'s getuigenis een gecomponeerde leugen is. De verklaringen van de Nederlandse verdachten - die uiterst belastend voor W. zijn - mag hij echter niet gebruiken. Temple zal vandaag, wanneer hij Perry W. aan een kruisverhoor onderwerpt, scherpe vragen moeten stellen, wil hij W. ontmaskeren.

Rechter Moses lijkt in ieder geval geen enkel geloof te hechten aan W.'s getuigenis. Nadat hij de jury aan het eind van de zittingsdag heeft ontboden, slaakt hij een geïrriteerde zucht en geeft advocaat Lawson een uitbrander.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden