Douwe Bob springt na één nummer van het podium

Waar de intelligentsia de intelligentie viert. Deze week: Gidi Heesakkers beleeft in Nijmegen de opening van het academisch jaar mee.

Beeld Feestje van de week

Potpalmen en bloemstukken op bijzettafels kunnen het ook niet helpen; feest dat is veroordeeld tot geschakelde vergaderstoelen op een groene gymzaalvloer wordt nooit écht feestelijk. Omdat in geen enkele andere zaal genoeg mensen schijnen te passen, opent een nieuw academisch jaar aan de Nijmeegse Radboud Universiteit traditiegetrouw onder de basketbalnetten van het Universitair Sportcentrum.

'Dé ontmoetingsbijeenkomst voor studenten, medewerkers en vrienden van de academische gemeenschap' begint een tikkeltje begrafenisachtig, met hoogleraren die in toga naar binnen schrijden op treurtonen van blazers, gevolgd door een gebed.

Rector magnificus Bas Kortmann oogst tussentijds applaus met zijn kritische openingsrede. 'De overheid meent steeds meer de invulling en vorm van onderwijs en wetenschap te kunnen bepalen', zegt hij. Dat gaat ten koste van de vrijheid van universiteiten. 'Een universiteit zonder vrijheid is een gekooide uil.' Ook studente Elise Hopman pleit voor speelruimte, in een praatje over 'doen wat je echt leuk vindt' in plaats van doen wat leuk staat op het cv. Een zanger en schrijver vormen een welkome afwisseling op het uitreiken van onderwijs- en studieprijzen. Douwe Bob springt na één nummer al van het podium, maar wordt teruggeroepen om nog twee liedjes te zingen. Na afloop kan de rector gniffels incasseren: 'Ik dacht dat alleen professoren verstrooid zijn.'

Dimitri Verhulst, Joost Zwagerman en Arnon Grunberg gingen filosoof en schrijver Joke Hermsen voor als gastspreker. Ze vult 20 minuten met een essay over het verschil tussen kloktijd en subjectieve tijd, lang genoeg om het tijd voor drank te vinden.

De borrel is buiten en mag stijf zijn, benadrukt Kortmann. 'We hebben geen receptie, we hebben een informele bijeenkomst. Rijvorming is dus niet toegestaan. Ook niet voor de hoogleraren. Zodra we buiten zijn word u geacht zelfstandig uw doelgroep te bereiken.'

In de zon gaan obers in zwart-wit rond met drie kleuren wijn en jus d'orange. Een combo speelt achtergrondmuziek waarop niemand acht slaat. Drie docenten vormen het rokershoekje. De studenten die op de plechtigheid afkomen, zijn vooral pas aangestelde bestuurstypes die nog moeten wennen aan hun mantelpakjes, beamen ze. 'Hoewel, ik zag net een paar heikneuters van geschiedenis,' zegt een docente Latijnse taal en cultuur.

Nu we het toch over studenten hebben. Volgens Camel-zonder-filterroker en 'programmaregisseur van het honoursprogramma' Han Rouwenhorst worden ze steeds braver. Zó braaf dat hij onlangs opgelucht ademhaalde toen hij er op studiereis twee in flagranti betrapte op het bestuderen van elkaars lichaam.

Niemand heeft potpalmen nodig om van het studentenleven een feest te maken.

Wat?
Opening academisch jaar 2014-2015

Waar?
Radboud Universiteit, Nijmegen

Wanneer?
Maandag 1 september, vanaf 14.00

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.