Douste-Blazy dreigt met sluiting van Opera Parijs

De nieuwe Franse minister van Cultuur, Philippe Douste-Blazy, heeft donderdag gedreigd de Opera van Parijs te sluiten als de personeelsproblemen niet opgelost worden....

REUTER

REUTER

PARIJS

De Parijse Opera werd vier jaar geleden gebouwd en heeft sindsdien grote verliezen geleden door personeelsstakingen. De conflicten gaan over loon en vermindering van het aantal werknemers.

Woensdag nog moest de première van Nijinska Nijinski door het Opera Ballet gezelschap op het laatste moment worden afgelast vanwege een staking van het technisch personeel.

In een verklaring van het Ministerie van Cultuur laat Douste-Blazy weten dat hij met vertegenwoordigers van de Opera heeft afgesproken een 'genereus' bedrag beschikbaar te stellen om de salarissen met 3,2 procent te kunnen verhogen. Tegelijkertijd heeft hij de Opera te kennen gegeven dat het ministerie niet tegemoet zal komen in het verlies dat is geleden omdat voorstellingen zijn afgelast.

In de verklaring van het ministerie van Cultuur staat verder dat de leiders van de vakbeweging 'de consequenties van hun acties onvoldoende onder ogen zien', en dat zij het 'normaal functioneren van de Opera in de weg staan'.

Douste-Blazy werd deze maand minister van Cultuur, bij het aantreden van de regering Chirac.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden