Doug Dunn wordt nieuwe topman ASML

Doug Dunn, tot voor kort nog lid van de raad van bestuur van Philips,..

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

wordt de nieuwe topman van ASM Lithography, dat machines maakt voor de fabricage van computerchips. Daar volgt hij de huidige voorzitter van de raad van bestuur Willem Maris op, die met ingang van volgend jaar met pensioen gaat.

Dunn moest in oktober vorig jaar plots het veld ruimen bij Philips. Hij zou het concern hebben verlaten om 'andere dingen te gaan doen'. In werkelijkheid moest hij het elektronicaconcern verlaten, omdat hij

verantwoordelijk werd gesteld voor de zware verliezen die Philips leed op het Amerikaanse avontuur in mobiele telefonie.

Dunn was de hoogste baas van de divisie consumentenelektronica, het onderdeel waar ook zaktelefoons onder vielen. De 54-jarige Brit begint op 1 april bij ASML als lid van de raad van bestuur. Op 1 januari 2000 volgt hij Maris op als bestuursvoorzitter.

ASML wijst op de ervaring die Dunn heeft opgedaan in de halfgeleiderindustrie. Voordat hij bij Philips begon als divisiedirecteur van Halfgeleiders, werkte Dunn bij GEC-Plessy Semiconductors en bij Motorola Semiconductors. Hij was tevens twee jaar commissaris bij ASML.

Dunn bezorgde Philips glanzende winsten met de halfgeleiderdivisie. Halfgeleiders is ook na hem de belangrijkste winstpijler van het elektronicaconcern gebleven, ook al is het in omzet gemeten een van de kleinere onderdelen.

Dunns prestaties bleven niet onopgemerkt. Na enkele jaren werd hij in

1996 beloond met een overplaatsing naar Philips' grootste divisie consumentenelektronica, waar hij de bezem doorheen moest halen.

Na een kostbare reorganisatie herstelden de cijfers en Dunn kreeg lof

toegezwaaid omdat hij de Philips-medewerkers inpeperde dat het falen van het bedrijf niet bij de buitenwereld moest worden gezocht, maar binnen de eigen organisatie. Het verlies van ruim een miljard op de mobiele telefoons buiten beschouwing gelaten, liet het bedrijfsonderdeel een fatsoenlijk resultaat zien.

ASM Lithography beleeft moeilijke tijden. Door de Azië-crisis is de orderstroom opgedroogd. Het bedrijf heeft daardoor al twee keer een winstwaarschuwing afgegeven. In 1999 verwacht het bedrijf opnieuw lagere winst. ASML is een voormalig dochterbedrijf van Philips en is in 1995 naar de beurs gebracht. Philips bezit nog 23,9 procent van ASM Litho.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden