Douane neemt fors minder namaak in beslag

De douane heeft in 2012 slechts een derde van het aantal namaakartikelen in beslag genomen dat in 2011 werd onderschept.

Beeld afp

Vorig jaar werden 1,1 miljoen goederen in beslag genomen die vallen onder de bescherming van het intellectueel eigendomsrecht. In 2011 waren dat er nog bijna 3,3 miljoen stuks. Dat blijkt uit een overzicht van het aantal inbeslagnames van nepartikelen in 2012.

De douane ziet als reden van de scherpe daling de verschuiving in gebruikte verkoopmethode van namaakartikelen. Verkoop op (zwarte) markten en braderieën is op zijn retour. Steeds meer nagemaakte merkartikelen (kleding, horloges, parfums en zonnebrillen) worden via illegale webshops verkocht. Daarna worden de goederen in kleine pakketjes per post of per koerier verzonden.

Zendingen
'Er is zelfs een lichte stijging in het aantal in beslag genomen zendingen, van 9500 en 2011 naar 9700 in het afgelopen jaar. Maar de aantallen per inbeslagname zijn veel kleiner', zegt een woordvoerster de douane, onderdeel van het ministerie van Financiën. 'Dat geeft dus een vertekend beeld van de situatie'.

De organisatie SNB React in Amsterdam, die namens meer dan 190 grote merken wereldwijd optreedt tegen vervalsers, is teleurgesteld over de inzet van de douane. 'De douane doet te weinig tegen de instroom van merkvervalsingen', zegt directeur Ronald Brohm. De invoer is volgens hem niet ingedamd en verschuift naar malafide webshops.

De douane stelt echter dat bestrijding van namaak een zaak is voor de merken zelf. De bescherming van merken is een privaatrechtelijke zaak.
De grootste daling in het aantal vangsten is zichtbaar in de categorie nagemaakte merkkleding, horloges en zonnebrillen. Dat aantal liep terug van 187.000 naar 30.000.

Mobiele telefoons
Ook het aantal gekopieerde mobiele telefoon en bijpassende accessoires daalde. In 2011 werden er nog bijna 275.000 van onderschept, afgelopen jaar daalde dat aantal naar 50.000. Ook in het aantal in beslag genomen sigaretten zit de klad. Dat nam af van ruim 1,2 miljoen (2011) naar 341.000 vorig jaar.

Wel werden vorig jaar meer nagemaakte spelletjes en sportkleding aangetroffen (161.000) een stijging met 50 procent.

Top 5 van meest nagemaakte artikelen

1 Horloges, vooral nagemaakte Rolex-, Cartier- en oversized-uurwerken

2 Sportkleding, met name voetbalshirtjes van Adidas en Nike en van ManUnited, Chelsea, Barcelona en Real Madrid

3 Zonnebrillen van alle gangbare merken, met Ray Ban als populairste

4 Mobiele telefoontjes en accessoires, meestal van slechte kwaliteit

5 Schoeisel als UGGS en Crocs

Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.