Dotterpatiënten gebaat bij nieuwe techniek

Nederlandse meetmethode kan honderden levens redden...

Van onze verslaggever Broer Scholtens

AMSTERDAM Cardiologen van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven hebben een meetmethode ontwikkeld waarmee honderden levens kunnen worden gespaard bij dotterprocedures waarbij dichtgeslibde kransslagaders rond het hart worden geopend.

Uit een studie, waaraan wereldwijd meer dan duizend hartpatiënten hebben meegedaan, blijkt dat niet alleen levens worden gespaard, ook kunnen honderden hartinfarcten worden voorkomen. Een artikel over de studie verschijnt donderdag in de New England Journal of Medicine (NEJM).

Vernauwingen rond het hart worden nu opgespoord met een tweedimensionaal röntgenbeeld. Met de nieuwe meettechniek wordt de bloeddoorstroming precies gemeten. Dit gebeurt door met een minuscuul drukchipje de bloeddruk te meten voor en na de vernauwing. Dan blijkt dat niet altijd in elke vernauwing een metalen gaasje – stent – geplaatst hoeft te worden.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van de nieuwe techniek zijn 30 procent minder stents nodig. In plaats van gemiddeld drie stents per patiënt kan met twee worden volstaan om zuurstoftekort en daarmee gepaard gaande pijnklachten weg te nemen. In Nederland worden jaarlijks zo’n dertigduizend dotterprocedures uitgevoerd. Als de techniek wordt gebruikt, zullen 200 patiënten minder overlijden in het eerste jaar na de behandeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden