Dossier Eichmann: wat is het geheim?

Ruim vijftig jaar na zijn terechtstelling in Israël blijft nazimisdadiger Adolf Eichmann de gemoederen in Duitsland bezighouden. Deze week wees een rechter de eis van een journalist van Bild af om oude documenten van de Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst (BND) vrij te geven.

BERLIJN - De dienst wist al in 1952 dat Eichmann zich in Argentinië ophield. Daar werd hij in 1960 door de Israëlische geheime dienst de Mossad opgepakt.


Bild schreef twee jaar geleden dat de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND), een van de geheime diensten van het land, al in 1952 had geweten dat Eichmann was ondergedoken in Argentinië. Er werd door de Duitse autoriteiten destijds echter geen actie tegen de beruchte nazi ondernomen. Het dagblad baseerde zich daarbij op een aantal documenten uit het Eichmanndossier die door de overheid waren vrijgegeven.


Eichmann, die tijdens het Derde Rijk als SS-functionaris een van de hoofdverantwoordelijken was voor de massamoord op zes miljoen Joden, vluchtte in 1950 naar Argentinië, waar al duizenden voormalige nazi's hun heil hadden gezocht. Bild kreeg twee jaar geleden echter niet inzicht in álle documenten van de BND. Veel passages waren bovendien zwartgemaakt. Het blad wilde volledige openheid en stapte vervolgens naar de rechter, die de eis deze week afwees. Volledige openbaring, oordeelde de rechtbank in Leipzig, 'kan een negatieve, schadelijke invloed hebben op de buitenlandse betrekkingen van Duitsland'.


Het roept de vraag op wat de BND, een kleine zestig jaar na dato, nog verborgen wil houden - en waarom. Dat de Duitse overheid - regering, rechterlijke macht, maar ook parlement - in de jaren vijftig voor een deel werd bevolkt door ex-nazi's is geen geheim.De BND zelf was een voortzetting van de onder de Amerikaanse CIA opererende naoorlogse 'Organisation Gehlen'. Richard Gehlen, generaal van de Wehrmacht tijdens het Derde Rijk, was de eerste directeur van de BND. Binnen de dienst werkten verder talloze ex-SS'ers.


Dat is allemaal 'oud nieuws'. Maar de uitspraak van de rechter in Leipzig doet vermoeden dat er nog altijd lijken in overheidskasten huizen die daar nog even dienen te blijven. Opmerkelijk, want Duitsland gaat over het algemeen transparant om met zijn eigen geschiedenis.


Dieter Graumann (63), voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, zegt dat het 'schadelijk is voor Duitsland' als het informatie omtrent Eichmann achterhoudt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden