Dorpspomp krijgt nieuw leven

Het aantal watertappunten stijgt snel. Er blijkt veel behoefte te zijn aan de simpele constructies op straat waar mensen gratis kraanwater kunnen drinken of hun flesje kunnen bijvullen. Vewin, de vereniging van Nederlandse waterbedrijven kondigde woensdag aan op grote schaal deze 'moderne dorpspompen' te willen realiseren.

UTRECHT - Het drinken van Nederlands kraanwater is veel milieuvriendelijker en goedkoper dan het consumeren van water uit plastic flesjes, is het idee. Het leidt bovendien tot minder afval. En wellicht helpt het in de strijd tegen obesitas als water een gratis en makkelijk verkrijgbaar alternatief is voor frisdrank.


De stichting Join The Pipe, voor dit doel opgericht in 2008, werkt voor de aanleg samen met waterbedrijven, gemeenten en ondernemers. Anderhalf jaar geleden verschenen hun eerste watertappunten op het Leidseplein in Amsterdam en op het Janskerkhof in Utrecht. Ze zijn nu van Leeuwarden tot Roermond ingevoerd. Voor het eerst staat er dit jaar een 'watertapbar' op de Parade in Amsterdam. Anders dan bij de ouderwetse groene drinkfonteintjes, kun je bij deze tappunten ook eenvoudig flesjes vullen.


Deze week is de stichting een Facebookpetitie begonnen voor watertappunten op alle treinstations, ondersteund door reizigersvereniging Rover. Dit jaar schrijft Join The Pipe weer alle gemeenten aan of ze deze faciliteiten willen aanleggen. Ook een aantal grote bedrijven en de Hogeschool van Amsterdam lieten watertappunten installeren.


Van de 3.000 euro die een watertappunt kost, gaat 350 euro naar een waterproject elders in de wereld. Het grootste waterbedrijf Vitens legt ze gratis aan en heeft dit jaar Nijmegen tien tappunten geschonken voor de Vierdaagse.


De Utrechtse GroenLinks-wethouder Mirjam de Rijk is een groot voorstander van het idee. Utrecht is een van de koplopers met tien watertappunten in parken, bij sportvelden, op pleinen. Volgende week opent De Rijk er een bij een sportveldje in Kanaleneiland, daarna volgt een park in Leidsche Rijn. Ook Amsterdam wil het aantal tappunten de komende tijd flink uitbreiden.


De Utrechtse schoonheidssalon Laurent nam vorig jaar het initiatief voor het watertappunt op het Janskerkhof en had daarvoor geld ingezameld. De schoonheidsspecialisten kijken dagelijks trots naar de gebruikers van 'hun' tappunt.


Toch blijkt deze witte, gekromde pijp met daarop in blauwe letters 'drinkwater' niet iedereen op te vallen. Een studente heeft er verstrooid haar fiets tegen aan geparkeerd. Anderen lopen het object straal voorbij. Vier Italiaanse toeristen drinken er wel gretig uit. Een zwerver lengt er tevreden zijn flesje vruchtensap aan met kraanwater.


Vlakbij de pijp probeert sportschool Newstyle nieuwe leden te werven door hen plastic flesjes water met een eigen etiket aan te bieden. Ter koeling zijn de kratten in de fontein geplaatst. Stijn de Graaf die er promotie doet, bekent dat hij over het watertappunt voor zijn neus had heengekeken. Er zou meer reclame voor moeten worden gemaakt op de sociale media, denkt hij. 'Ik vind het een fantastisch idee, ik sport fanatiek en drink veel water.'


Een 21-jarige student wast er zijn handen. Hij drinkt er vaak even wat water als hij 's nachts uit de kroeg komt, vertelt hij. Maar er zijn ook voorbijgangers die toch liever water uit hun eigen plastic flesje drinken. Het watertappunt vinden ze niet hygiënisch, 'met al die zwervers die er onder hangen'. 's Nachts pissen studenten er tegenaan', beweert een ander.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden