Dorpsjury velt 'pervers' vonnis

De straatarme Ghulam Farid kon zijn dochter niet beschermen. 'Niemand steunde me', zegt de Pakistaanse vader bitter. Niemand kwam voor haar op toen ze meermalen werd verkracht en het hele dorp stond te juichen....

De verkrachting van Farids dochter vond plaats in opdracht van de panchayat, een lokaal tribunaal of dorpsjury, omdat zijn 11-jarige zoon een 'misdaad' had begaan. De jongen had de Mastoi, een stam van een hogere kaste, vernederd door zonder chaperonne met een 30-jarige, gescheiden Mastoi-vrouw te gaan wandelen.

'Ik vertelde de jury dat mijn zoon met de vrouw wil trouwen om haar eer te redden', zegt Farid. 'Maar de Mastoi verwierpen het voorstel omdat ze niet willen dat hun dochters mannen van lage afkomst huwen.' De panchayat koos voor een 'oog-om-oog'-oplossing: de eer van de Mastoi-vrouw was aangetast en voor straf moest de eer van Farids dochter, de 18-jarige Mukhtaran Mai, er ook aan geloven.

Mukhtaran is niet het enige slachtoffer van lokale tribunalen - in heel Zuid-Azië komen dorpsoudsten bij elkaar om beslissingen te nemen over belangrijke kwesties. Soms gaat dat over economische problemen, soms over politiek en vaak ook over rechtspraak.

Mensenrechtenorganisaties hebben de zaak-Mukhtaran aangegrepen om de problematiek van de panchayats onder de aandacht te houden. 'Dit is het resultaat van een perverse, criminele, feodale manier van denken - barbaars en totaal onacceptabel', zegt Afrasiab Khattak, coördinator van de Mensenrechtencommissie van Pakistan (HCRP). 'De regering moet eindelijk toegeven dat de huidige wetten de positie van vrouwen ondermijnt en dat middeleeuwse tradities daardoor blijven bestaan.'

De schok en de woede over deze misdaad was nog niet geluwd of een tweede verkrachting vond plaats - dit keer in een dorpje in de buurt van de stad Hyderabad. Het slachtoffer, de 15-jarig boerendochter Meeran Kohli, is meermalen misbruikt door een lid van zo'n lokaal tribunaal en vier van zijn vrienden. Meeran zei dat ze alle vijf de mannen had herkend en dat het lid van het tribunaal een belangrijke landheer was, maar de politie heeft een rapport opgemaakt waarin staat dat ze door vijf onbekenden is verkracht.

Ook in buurland India worden de gruwelijkste vonnissen geveld door de panchayat. Zo werden vorig jaar in een dorp vlak buiten de hoofdstad New Delhi twee tieners door hun eigen ouders opgehangen omdat ze met elkaar hadden gepraat bij de waterbron - en dat mocht niet want het meisje was van een hoge kaste en de jongen van een lage.

De HCRP schat dat in Pakistan elke twee uur een vrouw wordt verkracht. In de Punjab, waar Mukhtaran vandaan kwam, wordt elke zes uur een vrouw verkracht en vindt elke vierde dag een groepsverkrachting plaats - al zijn er volgens de mensenrechtenorganisatie vorig jaar slechts 321 aangiften gedaan.

'Het zijn echter niet alleen vrouwen die lijden onder deze primitieve vorm van rechtspreken', zegt Khattak van de HCRP. 'Twee weken geleden is een zwakzinnige man in opdracht van een panchayat gestenigd omdat hij zijn naam op verschillende plaatsen in de Heilige Koran geschreven had. Zolang zulke dingen nog gebeuren, kun je onmogelijk zeggen dat we in Pakistan de mensenrechten beschermen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden