Dorpen Oost-Duitsland geëvacueerd na doorbraak dijk Oder

Enige duizenden inwoners van dorpen ten zuiden van de Duitse stad Frankfurt an der Oder zijn woensdag opgedragen hun huizen te verlaten....

AFP; REUTER

Reuter, AFP

FRANKFURT AN DER ODER

In een gehucht bij Aurith hebben bewoners zich in hun huizen verschanst. Zij weigeren hun woningen te verlaten uit angst voor plunderingen. In de Poolse stad Slubice, gelegen tegenover Frankfurt, zijn achttienduizend mensen geëvacueerd. De watersnood in Duitsland, Polen en Tsjechië is het gevolg van hevige regenval.

Militairen, brandweerlieden en burgers die probeerden de dijk aan de Duitse oever van de Oder te herstellen voordat deze doorbrak, hebben hun werkzaamheden verplaatst naar dijkvakken die ook op het punt staan door te breken. Een gebied van 60 vierkante kilometer achter de doorgebroken dijk is opgegeven.

Het Duitse ministerie van Defensie heeft een grootscheepse actie opgezet om de dijken langs de Oder te bewaken. Zevenduizend militairen zijn ingezet om ze met zandzakken te versterken. 36 Helikopters houden de dijken in de gaten.

Bondskanselier Helmut Kohl heeft slachtoffers van de watersnood 200 miljoen mark toegezegd aan leningen met een lage rente en noodhulp. De schade in Tsjechië, waar het water zich langzaam terugtrekt, wordt geschat op bijna vier miljard gulden. In Polen kan de schade nog niet worden opgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden