Dorpen in Nepal nog vol ongetelde lijken

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Nepal, dat dit weekeinde de 7.250 passeerde, kan volgens hulporganisaties en de Nepalese autoriteiten nog aanzienlijk stijgen. Veel getroffen dorpen, afgelegen en afgesneden van de buitenwereld, zijn nog steeds niet bereikt. Bovendien bedreigt een reeks nieuwe problemen de bevolking in het rampgebied.

In Nepal zijn nog veel dorpen in het getroffen gebied niet bereikt door hulpteams.Beeld AFP

Een van de gevaren ontstaat doordat veel gewonden door de gebrekkige hulpverlening niet de verzorging krijgen die ze acuut nodig hebben. 'De wonden gaan ernstig ontsteken en dat kan op termijn de dood tot gevolg hebben', zegt Mireille de Wit, medisch teamleider van Artsen zonder Grenzen (AzG), telefonisch vanuit de hoofdstad Kathmandu.

Volgens haar hebben alle hulpverleners in het enorme gebied waar Artsen zonder Grenzen werkt samen slechts twintig helikopters tot hun beschikking. Daarvan heeft AzG er twee in gebruik. Ook VN-woordvoerders lieten zondag weten dat er veel meer helikopters nodig zijn. Wegen zijn vernield of afgesloten door aardverschuivingen. Bovendien waren veel dorpen voor de ramp al moeilijk bereikbaar.

Interview Fons Stoelinga

Meer dan 900 Nederlanders verbleven in Nepal ten tijde van de aardbeving. Met 23 daarvan wordt nog contact gezocht. Een interview met Fons Stoelinga, ambassadeur in India, Nepal en Bhutan. 'De infrastructuur ligt in grote delen van het land op z'n gat.'

Getraumatiseerde bevolking

Artsen zonder Grenzen kan vijf of zes dorpen per dag bezoeken. Bij het eerste bezoek aan een dorp wordt urgente medische hulp gegeven. De volgende dag komt er een team met goederen, vooral voedsel en tentdoeken. Een paar dagen later komt het medische team nog een keer langs voor de nazorg van ernstig gewonden. AzG werkt in vier districten ten noorden van Kathmandu: Sindhupalchok, Rasuwa, Dhading and Gorkha.

De hulpverleners treffen in de bergen een getraumatiseerde bevolking, zegt De Wit. 'De mensen zijn ontzettend wanhopig. Veel dorpen zijn volledig weggevaagd. We horen in elk dorp schattingen van het aantal slachtoffers, vaak in de honderden. Maar niemand weet het precies.'

Een deel van de mensen is apathisch, anderen proberen weg te komen. Slachtoffers helpen elkaar soms onderling, maar bij velen is daarvoor de shock te groot. 'Bovendien zijn er geen spullen waarmee men elkaar kan helpen', zegt De Wit.

Moeson

De noodtoestand is nog lang niet voorbij. Over twee weken begint het moessonseizoen en dan kunnen de zware regens niet alleen overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken, maar ook nieuwe medische problemen. Met name infecties liggen op de loer. De Verenigde Naties hebben al gewaarschuwd voor een mogelijke uitbraak van cholera en diarree. Vooral kinderen zijn daarbij kwetsbaar.

Ook de kou verergert de toestand. Sommige bergdorpen liggen op 3.800 meter hoogte. De temperatuur daalt daar 's nachts tot onder het vriespunt.

De Nepalese autoriteiten achten de kans zeer klein dat er nu nog slachtoffers levend in het puin gevonden zullen worden. De aardbeving had zaterdag 25 april plaats.

Een van de laatste overlevenden was zaterdag een 101-jarige man, Funchu Tamang. Hij werd gevonden in de restanten van zijn ingestorte lemen huis in het district Nuwakot, ten noordwesten van Kathmandu. Hij werd gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert buiten levensgevaar.

Funchu Tamang, een man van 101 jaar oud, is een week na de aardbeving levend onder het puin vandaan gehaald. Hij zit hier in het ziekenhuis op een bed.Beeld afp
Beeld VKGraph
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden