Dorpelingen bewaken bossen Schinveld

Inwoners van Schinveld zijn zaterdag begonnen met het bewaken van de wegen rond de met kap bedreigde bossen bij Schinveld....

ANP

Zodra vrachtwagens materiaal aanvoeren voor de boskap, gaan bewoners en leden van de actiegroep Groenfront! het bos vreedzaam bezetten, zei bestuurslid T. Laeven van de Vereniging Stop Awacsoverlast zaterdag.

Een geluidswagen van de vereniging zal dan door Schinveld en Brunssum rijdend mensen oproepen om naar de bossen te gaan. 'We willen hoe dan ook de kap dwarsbomen, maar wel geweldloos', benadrukt Laeven.

De bossen moeten volgens minister Dekker (VROM) worden gekapt, omdat zij Awacsradarvliegtuigen zouden hinderen bij starten en landen.

Waarnemend burgemeester J. Zuydgeest van Onderbanken voert deze week nog overleg met een hoge ambtenaar van het ministerie van Defensie. Dan wordt ook een datum geprikt voor bestuurlijk overleg met staatssecretaris Van der Knaap van Defensie, die momenteel in Maleisië is. Zuydgeest zei zaterdag dat er niet met de boskap wordt begonnen voordat dit bestuurlijk overleg heeft plaatsgevonden.

Zuydgeest gaat ook praten met de actievoerders van Groenfront! en de Vereniging Stop Awacsoverlast. Hij wil voorkomen dat boze inwoners en actievoerders de confrontatie aangaan met de houthakkers. Maar hij kan zich de woede van de bevolking voorstellen.

Zuydgeest vindt dat de bewoners het recht hebben om hun afkeuring te laten blijken. Wethouder H. Ubachs (Ruimtelijke Ordening) heeft geen goed woord over voor de uitspraak van de Raad van State. 'Dit is geen juridisch, maar een politiek oordeel', zei hij zaterdag na spoedberaad van burgemeester en wethouders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden