Dorp in Haaans dal veranderd in meer

Het dodental als gevolg van de overstromingen in de Dominicaanse Republiek en Ha zal waarschijnlijk de tweeduizend overstijgen. Het rampgebied is moeilijk te bereiken, terwijl haast is geboden omdat opnieuw noodweer wordt voorspeld....

AFPAP en Reuters

Donderdag bleek dat in het Haaanse Mapou mogelijk duizend mensen zijn omgekomen bij de ramp, die volgde na enkele dagen hevige regen eerder deze week. Het dorp ligt in een dal en lijkt nu net een meer, aldus een woordvoerder van de internationale troepenmacht in Ha.

De troepenmacht is daar momenteel om de vrede te handhaven na de val van president Jean-Bertrand Aristide dit voorjaar. De militairen probeerden donderdag vergeefs het rampgebied te bereiken. VN-hulpverleners en organisaties als Artsen zonder Grenzen en Oxfam stonden gereed om drinkwater, dekens en voedsel te sturen als voorbode van grotere hoeveelheden hulpgoederen die na het slechte weer kunnen worden gestuurd. Maar zelfs in uitstekende omstandigheden kost het drie tot vier uur om er te komen, verklaarde een hulpverlener. Er gaat geen weg naar Mapou.

Een ander zwaar getroffen gebied is het zuidelijker gelegen Fonds-Verettes, dat in 1998 al grotendeels van de kaart werd geveegd door de cycloon George en in 1994 de vernietigende storm Gordon over zich heen kreeg. Ditmaal lijkt de plaats volgens getuigen op een grote grind-en moddervlakte.Hier vielen meer dan driehonderd doden. Ook Fonds-Verettes is momenteel niet over land bereikbaar, maar wel per helikopter.Het Dominicaanse stadje Jimanan de andere zijde van de grens die het eiland Hispaniola in tweeen deelt, is eveneens verwoest. Sommige slachtoffers uit Jimanerden in een dal twintig kilometer verderop gevonden. Onder de hulpverleners hier helpen ook medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis bij het bergen van de slachtoffers. Veel doden worden begraven in massagraven, om epidemiete voorkomen.

Van 658 Haanen staat vast dat zij de ramp niet hebben overleefd; in de Dominicaanse Republiek zijn 329 doden geborgen. Daarbij komen de duizend wellicht omgekomen inwoners van Mapou en de honderden vermiste personen aan beide zijden van de grens. Dat de omvang van de ramp op Hispaniola zo groot is, is voornamelijk te wijten aan de grootschalige houtkap in het gebied. De grond kan daardoor niet voldoende water meer opnemen, waardoor rivieren overstromen en aardverschuivingen volgen.

Bovendien woonden veel mensen in het rampgebied in geroviseerde huizen van hout en blik. Ha is het armste land van het westelijk halfrond, 80 procent van de bevolking leeft in armoede. Premier Gerard Latortue verklaarde donderdag dat zijn regering de moeilijke beslissing zal moeten nemen om mensen onder dwang te doen verhuizen als zij op gevaarlijke plekken bij of in rivierbeddingen wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden