Dordtse scholen openen kliniek drugsgebruikers

Vier middelbare scholen in Dordrecht openen in de loop van dit jaar een gezamenlijke drugspoli.

Van onze verslaggeefster Marlies Dinjens

Zo ook het Da Vinci College. ‘Hier worden niet meer drugs gebruikt dan ergens anders’, zegt Hoefeijzers, voorzitter van de raad van bestuur. ‘Maar we willen onze ogen er ook niet voor sluiten’. Volgens Hoefeijzers rust er een taboe op het onderwerp. ‘In het onderwijs wordt wel vrijuit gepraat over het ongezonde eten in de schoolkantine. Maar over het drugsgebruik onder leerlingen wordt liever gezwegen’.

De drugspoli is een initiatief van Bouman Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), een instelling voor verslavingspsychiatrie. Medewerkers zullen tijdens schooltijd de poli permanent bemannen. De hulpverleners zullen leraren en leerlingen ook voorlichten over het gebruik en de gevaren van verdovende middelen. Zo kunnen leerkrachten op tijd ingrijpen.

Voorzitter Czyzewski van de raad van bestuur van Bouman GGZ verwacht dat door de kliniek verslaafde leerlingen sneller om hulp zullen vragen. ‘Het verlaagt de drempel, leerlingen lopen makkelijker naar binnen’, zegt Czyzweski. ‘Verslaafde jongeren zetten vaak moeilijk de stap naar de hulpverlening.’ Een ander bijkomend voordeel is dat leerlingen geen lessen hoeven te missen. ‘De behandeling kan makkelijk in het lesrooster worden ingepast’.

Czyzewski zou graag zien dat ook op andere scholen een drugspoli komt. ‘Ik zou een uitdrukkelijke oproep aan de staatssecretaris willen doen om hier meer geld voor vrij te maken’.

Staatssecretaris Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) staat positief tegenover het plan deze zorg zo dicht mogelijk bij de school te organiseren. Ze denkt niet dat de aanpak overal navolging moet krijgen. ‘In Drenthe spelen misschien andere problemen dan in Rotterdam.’

Drugsexpert Ton Nabben van de Universiteit van Amsterdam, die jaarlijks drugstrends onderzoekt, denkt dat het probleem niet erger gemaakt moet worden dan het is. Het drugsgebruik onder scholieren daalt sinds 2000. De groep die harddrugs gebruikt is klein, het gaat om een paar procent.

Het Trimbos Instituut concludeerde ook dat het gebruik van hasj en wiet de afgelopen jaren stabiel is. ‘De angst dat scholieren massaal zitten te blowen onder schooltijd, is vooral gebaseerd op onderbuikgevoelens’.

Czyzewski bestrijdt dat. ‘We moeten stoppen met het te relativeren. Iedere jongen die zichzelf structureel klem zuipt of iedere dag blowt is er een te veel. Die schade is onherstelbaar.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden